Geef mij maar een pilletje ingezonden door Jill Langeveld

0
2324

Een gezond lang leven, dat is zeker wat we eigenlijk allen willen, toch? Maar dit is niet de realiteit. Wat is lang? En hoeveel mensen verlaten ons al veel te vroeg? En wie bepaalt over ons? Dat hoor ik vaker van oudere mensen zeggen.

Onlangs ook weer. een zorgvrager oude dame, tegen de 90 jaar. Het was weer even aftasten, kennismaken en binnen een uur zij ze, het klikt tussen ons. Je luistert goed, je stelt vragen die niet eens mijn kinderen aan mij vragen, heel fijn.
„Wat kan ik doen zuster? Ik wil niet meer leven. Zo een pilletje wil ik graag. Ik was 63 jaar gelukkig getrouwd, heb alles beleeft in mijn leven wat ik wou, maar sinds mijn man een jaar geleden is overleden, ben ik niks meer. Ik mis een stukje van mij. Het leven is leeg. Ik wil niet meer.“

Als je haar in de ogen kijkt zie je die leegte,  beginfase ziekte van Alzheimer, je voelt het, er komt geen warmte meer uit haar, leeg, weet niet wat ze met de tijd moet doen, kijkt elke 5 minuten op de klok. Dan denk ik bij mij zelf, ja waarom niet zo een pilletje? Het is zeker niet
iedermans ding. Maar bepaald over ons leven? Beter zo een pilletje dan dat iemand zich iets aandoet, toch?  Je moet ondragelijk ziek zijn, maar wat als je geheugen achteruit gaat, je niet meer weet wat je moet doen de hele dag? Een mooi lang leven hebt gehad? Wachten? Hoe lang?

Telkens weer „Geef mij maar een pilletje.“ Zo vaak zij mw. het, dat ik zei, dat ze hiermee met de arts en haar kinderen moet praten, want dat ene pilletje heeft zuster Jill niet in haar broekzak zitten.

Ingezonden door:
Jill Langeveld, werkt als ZZP’er verzorgende C.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 1 = 3