Verpleegkundigen waarschuwen: voltooid leven niet altijd voltooid

0
2803
Verpleegkundigen waarschuwen: voltooid leven niet altijd voltooid

Verpleegkundigen zien in de praktijk vaak dat er andere argumenten meespelen bij een uitgesproken doodswens dan iemand in eerste instantie benoemt. De doodswens hangt vaak samen met de kwaliteit van het leven, en niet persé met het gevoel dat het leven is afgerond. Bijna driekwart van de verpleegkundigen heeft ervaring met een cliënt die wil sterven, zegt de beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) op basis van een ledenpeiling.

De beroepsorganisatie waarschuwt een nieuw kabinet daarom voorlopig geen wetgeving in te voeren over hulp bij zelfdoding bij ‘voltooid leven’. Volgens V&VN is daar eerst meer onderzoek en debat voor nodig. Uit de respons blijkt dat er veel onduidelijkheid is over het begrip ‘voltooid’.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) zegt in reactie dat meer onderzoek altijd goed is, maar dat dit het wetgevingsproces niet mag vertragen.

“Onze hulpverleners nemen een doodswens van iemand altijd serieus en gaan het gesprek daarover niet uit de weg. Maar ze zien ook dat er vaak andere zaken meespelen, dat iemand bijvoorbeeld bang is. Soms is iemand niet klaar met het leven an sich, maar klaar met een bepaalde situatie,” zegt Jasmijn de Lange van V&VN.

Gevoelens van eenzaamheid en vrees voor afhankelijkheid spelen vaak een grote rol, zeggen de verpleegkundigen. De ervaringen sluiten aan bij de conclusies van eerder promotieonderzoek onder 25 ouderen die zeiden dat ze hun leven als voltooid beschouwden.

Verpleegkundigen zien soms ook onzorgvuldige procedures bij de uitvoering van een doodswens, waaraan hulpverleners nu alleen mogen meewerken in het geval van euthanasie. Het gaat dan bijvoorbeeld om euthanasie die niet doorgaat omdat de arts op vakantie is, euthanasie waarbij de familie niet op tijd is ingelicht, artsen die weigeren mee te werken of artsen die elkaar blijven tegenspreken.

Mensen met een intense doodswens maken soms een eind aan hun leven zonder tussenkomst van zorgverleners, bijvoorbeeld door versterving, verdrinking of met medicijnen, zeggen verpleegkundigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 85 = 91