Week van Zorg en Welzijn

0
1988

Week van Zorg en Welzijn biedt ook kansen voor zorgpersoneel om een baan te vinden

Het is weer zover, de Week van de Zorg en Welzijn begint. Meer dan duizend zorginstellingen en welzijnsorganisaties, van apotheken tot zorgboerderijen, stellen hun deuren open voor publiek. Ook voor verpleegkundigen, VIG’ers en ander zorgpersoneel is deze week interessant, want diverse zorginstellingen organiseren speeddates om personeel te werven. Of voor studenten van zorgopleidingen, die nog op zoek zijn naar een stageplek. De redactie van Vrijheid in de Zorg lichtte er een aantal initiatieven uit.

Het doel van deze week, die voor het vijfde opeenvolgende jaar wordt georganiseerd, is om de veelzijdigheid van de zorg en welzijn te tonen, de nieuwe ontwikkelingen laten zien en werknemers die in de zorg werken, in de schijnwerpers te zetten. Maar ook om nieuwe talenten aan te trekken. Op diverse locaties worden daarom speeddates georganiseerd, om te kijken of er een match is tussen de kandidaat en de zorgorganisatie.

De opening

De aftrap van de week, die van 13 t/m 18 maart loopt, vindt plaats in de provincie Flevoland. De landelijke ambassadeur Maarten van der Weijden opent de Buurtkamer in Lelystad, een nieuw samenwerkingsproject op initiatief van Welzijn Lelystad, Woonzorg Flevoland, Interakt Contour, Kwintas en Triade. De Buurtkamer is er voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle dagbesteding. Ze ontwikkelen vaardigheden, zodat ze makkelijker mee kunnen doen in de maatschappij.

Ziekenhuizen

Verschillende ziekenhuizen houden open dag. Zo is er in het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer een informatiemarkt met stands en zijn er rondleidingen, bij onder andere oogheelkunde, het endoscopiecentrum en de afdeling dialyse. Bezoekers kunnen ook de poliklinieken en afdelingen bezoeken, waar specialisten en verpleegkundigen klaarstaan om vragen te beantwoorden of rondleidingen te geven. Kinderen kunnen gipsen laten aanleggen, een wondje laten schminken of met hun pop of knuffel naar de poppendokter.

Sommige ziekenhuizen grijpen de Week voor Zorg en Welzijn aan om personeel te werven. In het Martini Ziekenhuis in Groningen kunnen verpleegkundigen en helpenden speeddaten met een recruiter. Ze moeten wel vooraf solliciteren.

GGZ-instellingen

Centrum voor obesitas en eetstoornissen Co-eur BV geeft een workshop etiketten van voedingsmiddelen lezen. Ook is er een workshop cognitieve gedragstherapie, een interventie die veel wordt toegepast in het centrum. Wat is het precies en hoe kun je dit inzetten in de strijd tegen obesitas? Verpleegkundigen doen individuele bmi-metingen, bloedsuikerspiegel bepalingen en bloeddrukmetingen. Er is ook een gratis spreekuur bij een psycholoog, bedoeld voor mensen met overgewicht, die met psychische problemen kampen.

Ouderenzorg

ActiVite, een instelling voor ouderenzorg die actief is in o.a. Leiden en Alphen aan den Rijn, zet deze week in om nieuwe medewerkers en vrijwilligers te werken. Potentiële collega’s kunnen op de locatie in Leiderdorp speeddaten met zorgprofessionals die er al werken. Ook is er een ‘meet & greet’ met bewoners en het team. In de vestigingen Alphen aan den Rijn en Leiden zijn er inloopmiddagen met speeddates.

Gehandicaptenzorg

Tijdens de open dag op zaterdag, laat Talant, een zorgorganisatie die actief is in Friesland, zien hoe het is om in de gehandicaptenzorg te werken. Mensen die in de zorg werken, kunnen rondleidingen krijgen bij een aantal woonlocaties en locaties voor dagbesteding. Maar ook mensen die op zoek zijn naar een stageplek of vrijwilligerswerk kunnen komen speeddaten.

Verpleeghuiszorg

Zorggroep Treant, waar drie ziekenhuislocaties en twintig centra voor verpleeg- en ouderzorg in Drenthe onder vallen, is deze week actief op Instagram. Medewerkers van verschillende afdelingen laten hun werk in de nacht zien met foto’s, video’s en verhalen over hun werk.

Door Hendriëlle

LAAT EEN REACTIE ACHTER

93 − 88 =