Ook een tekort aan verzorgenden IG’ers, nu en in de toekomst

1
19403

Niet alleen aan hoger geleide verpleegkundigen zijn er tekorten in de zorg, maar ook aan middelbaar opgeleide VIG’ers worden er tekorten verwacht, nu en in de toekomst. De redactie van Vrijheid in de Zorg zette de belangrijkste ontwikkelingen op een rij en sprak met VIG’er Aubrey Jansen.  

Aubrey werkte als verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) op een kleinschalige, open afdeling voor dementerenden. Sinds kort is ze het werk in haar nieuwe functie, bij een zorginstelling met verschillende zwaarte-groepen dementerenden.

Ze merkt dat werkgevers hard op zoek zijn naar verpleegkundigen. ,,Maar er zijn veel taken die een helpende of VIG’er ook kan, waar een verpleegkundige te duur voor is. Als je als verpleegkundige op een route zit met vijf tot tien mensen die je alleen steunkousen moet aantrekken, is dat wel wat overdreven. Laat ze dan complexere zorg verlenen.”

Ze vindt het jammer dat er minder vaak helpenden (niveau 2) worden aangenomen, omdat er hogere eisen worden gesteld aan de opleidingsniveaus. Zij worden ontslagen of volgen een extra opleiding om een niveau hoger te komen. ,,Die hadden juist veel tijd voor de mensen.” In de afgelopen jaren zijn helpenden wegbezuinigd. Ze zijn huishoudelijk werk gaan doen of hebben zich noodgedwongen laten omscholen.

Hoge werkdruk

Aubrey werkt nu vier jaar in de zorg. In die tijd is de werkdruk hoger geworden, wat vooral komt door de administratie. ,,Ze verwachten niet alleen dat je alle taken doet die bij de zorg horen, maar ook de administratie. Als je daar niet aan toekomt, moet je het thuis maar doen. Maar ik vind het te ver gaan om thuis nog bezig te zijn met mijn werk.” Soms moeten zorgplannen elke week wel worden aangepast. ,,Dat is erg vaak. In bepaalde situaties is er niks te rapporteren.”

De vele administratieve werkzaamheden gaan ook ten koste van de tijd die ze aan mensen kan besteden. ,,Je hebt weinig tijd meer om een rondje te wandelen met mensen. Als je dat één keer in de maand doet, is dat veel. Ik vind dat jammer, want je ziet dat mensen er erg van genieten. Het is gezond voor ze om buiten te wandelen, in de zon en frisse lucht. Dat houdt ze actief.”

Ze denkt dat het zou helpen als de minder complexe zaken aan helpenden en VIG’ers worden overgelaten. De HBO-geschoolde verpleegkundigen kunnen zich dan richten op de complexere verpleegtechnische handelingen.

Vraag naar helpenden neemt af

De vraag naar middelbaar en hoger opgeleid personeel, zoals VIG’ers en HBO-V’ers, neemt de komende jaren toe. Dit komt onder andere door de verschuiving van intra- naar extramurale zorg in de langdurige zorg. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. De samenstelling van het personeel verandert daardoor. In de thuiszorg neemt de vraag naar zorghulp op niveau 1 sterk af, met gemiddeld 6,2 procent per jaar. Ook de vraag naar helpende zorg en welzijn (niveau 2) neemt af. De vraag naar verpleegkundigen (niveau 4, 5, 6) neemt juist toe. Over een paar jaar wordt er ook een tekort aan VIG’ers voorspeld, in sommige sectoren is dit nu al zichtbaar. Veel verzorgenden gaan met pensioen, op het moment dat de sector juist weer gaat groeien.

Ook opleidingen zien deze ontwikkeling. Van de groep die net zijn of haar diploma heeft behaald, heeft een groot deel al tijdens zijn of haar opleiding werk gevonden. Met het diploma kun je veel kanten op. Je kunt gaan werken in verzorg- en verpleeghuizen, in de thuiszorg of de gehandicaptenzorg.

Door Hendriëlle

1 REACTIE

  1. Ik heb in het verleden de opleiding verzorging gedaan niveau 3 die zie ik hier helemaal niet terug . Ben al jaren ergens anders in werkzaam maar mis de zorg nog altijd wegens bezuiniging moest ik er toen uit . Eigenlijk zou ik wel een kleine bijscholing gebruiken om weer ups to date te zijn .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

2 + 3 =