Zoveel (of weinig?) verdien je in de zorg!

4
103144

De zorg. Hard werken, zwaar onderbetaald, dat zijn de vooroordelen. Maar kloppen die eigenlijk wel? Wat verdien je in de zorg? Is het de moeite waard om je om te laten scholen tot een beroep in de zorg? Wat verdient een VIG’er, een ambulanceverpleegkundige en een helpende? Vrijheid in de Zorg zocht het uit.

CAO Zorg en Welzijn

Voordat we ingaan op de salarissen per functie, eerst even wat toelichting. In de sector Zorg & Welzijn zijn dertien branches. Onder elke branche vallen een of meerdere CAO. Cao staat voor ‘collectieve arbeidsovereenkomst’. Dit is een schriftelijke overeenkomst die is afgesloten door 1 of meer werkgevers, 1 of meer werkgeversorganisaties en 1 of meer werknemersorganisaties, meestal vakbonden. In een CAO staan afspraken over arbeidsvoorwaarden, zoals loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, de proeftijd, de opzegtermijn of het pensioen.

Voorbeelden zijn ambulancezorg CAO, de geestelijke gezondheidszorg CAO, de jeugdzorg CAO, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg CAO en de ziekenhuizen CAO. In welke salarissschaal je valt, is afhankelijk van je CAO en hoe de functie is ingeschaald.

Wat verdient een helpende? (niveau 2)

Een helpende zorg en welzijn helpt ouderen of jongere kinderen om zelfstandig mogelijk te zijn, door te helpen bij huishoudelijke taken en bij de persoonlijke verzorging. Je kunt aan de slag in een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg, in een woonvorm voor gehandicapten of in het ziekenhuis. Als beginnend helpende of verpleeghulp, kun je rekenen op een bruto maandsalaris van 1.465 per maand. Dat kan oplopen tot 2.445.

Wat verdient een verzorgende IG’er?

Verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG’er) is een functie op mbo niveau 3. Een VIG’er geeft ondersteuning aan mensen die zorg nodig hebben, bijvoorbeeld in het huishouden of bij de persoonlijke verzorging. Ook komen er verpleegtechnische handelingen bij kijken, zoals het geven van sondevoeding. Het bruto maandloon begint vanaf 1.615 euro en kan oplopen tot 2.750 euro.

Wat verdient een doktersassistente?

Een doktersassistente heeft een opleiding gevolgd op MBO-niveau 4. Als beginnend doktersassistent ontvang je een salaris van ongeveer 1.885. Een meer ervaren doktersassistente kan tot maximaal 3.295 verdienen. Hoeveel je verdient, is ook afhankelijk van de CAO waar je onder valt. Het salaris in het ziekenhuis kan hoger liggen dan bij een huisarts.

Wat verdient een mbo verpleegkundige?

Een verpleegkundige is werkzaam op niveau 4 (MBO) of niveau 5 of 6 (HBO/HBO+). Hoeveel je verdient als verpleegkundige, is afhankelijk van je werkervaring, opleidingsniveau, je specialisatie en de branche waarin je werkt. Iemand die net van de opleiding komt, zal waarschijnlijk minder verdienen dan een collega met twintig jaar ervaring. En een hoofdverpleegkundige die veel verantwoordelijkheden draagt, zal dat als het goed is ook terugzien in haar salaris. Als beginnend MBO verpleegkundige kun je rekenen op een salaris van minimaal zo’n 1.790 euro per maand. Dat kan oplopen tot ongeveer 3.045 euro. Dit is exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Wat verdient een hbo verpleegkundige?

Het salaris van een HBO verpleegkundige begint vanaf 1.790 euro per maand en kan oplopen tot 3.370, exclusief vakantiegeld en eindejaarstoeslag. Ook als je de opleiding volgt via de duale variant, waarbij je afwisselend werkt en leert op een werkplek, ontvang je een salaris. De hoogte daarvan is afhankelijk van de CAO waaronder je valt. Als verpleegkundige kun je je nog specialiseren, bijvoorbeeld als ambulanceverpleegkundige, wijkverpleegkundige of kinderverpleegkundige. Een ambulanceverpleegkundige verdient tussen de 2.455 en 3.640 per maand, een kinderverpleegkundige moet rekening houden met een salaris van zo’n 1.820 tot 2.960 per maand en een wijkverpleegkundige is ingeschaald conform FWG 50, met een beloning tussen 2.293 en 3.328 euro per maand.

Salaris leerling verpleegkundige

Ook als je de opleiding volgt via de BBL-variant (werken en leren) verdien je geld. Tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, verdien je het leerlingmaandsalaris. De vergoeding begint vanaf 505 euro per maand en kan oplopen tot 1.463 euro per maand. Op het HBO is er de duale variant, waarbij werken en leren worden gecombineerd. Een leerling-verpleegkundige verdient een maandsalaris.

Salaris overige medische beroepen

Een basisarts, die de zesjarige opleiding Geneeskunde heeft afgerond maar zich niet heeft gespecialiseerd, verdient tussen 3.360 en 6.115 per maand. Een huisarts begint met een inkomen van zo’n 3.620 per maand en kan doorgroeien tot een salaris van 5.530 per maand. In het ziekenhuis zijn de beloningen hoger. Een cardioloog verdient tussen de 5.800 en 10.800 bruto per maand, een internist tot 11.000. Ook artsen in opleiding (AIOS) verdienen al een behoorlijk salaris, rond de drieduizend euro per maand.

Onregelmatigheidstoeslag

Onregelmatig werken is eerder regel dan uitzondering in de zorg. Als je onregelmatig werkt, komt er nog een onregelmatigheidstoeslag (ORT) bovenop je salaris. Hoeveel dat is, is in de CAO vastgelegd.

Een hoger loon, dat willen we allemaal wel. In deel 2: hoe onderhandel je over je salaris.

Geschreven door Hendriëlle

DELEN

4 REACTIES

 1. Oké
  Reactie over de Verzorgende IG
  Wij doen geen huishoudelijke taken
  We zijn puur verzorgend en verplegend bezig
  Punt

 2. Veel te lage start salarissen voor verpleegkundigen. Met name de stap MBO-HBO verpleegkundige is te klein voor extra 4 jaar HBO. En dan klaagt men over een tekort in de gezondheidszorg.. Marktwerking! Ik ben er lang niet altijd voorstander van, maar zo werkt het wel. Gooi de start salarissen omhoog (desnoods ten koste van die torenhoge salarissen van de bobo’s) en je krijgt gemotiveerd personeel, te beginnen met de verzorgings tehuizen. Daar lopen allemaal dure managers rond strak in pak, maar verplegend personeel mag blij zijn met EUR1500 netto. Beschamend! Gek he dat je geen mensen kunt vinden?

 3. Hallo
  Ik ben 59 jaar en weduwe en ben vigger nivo 3 dus in een verpleeghuis
  Maar door mentale energie verlies
  Overweeg ik om naar nivo 2 te gaan
  Geeft mij meer rust en doe ik weer het werk waarom ik de zorg ben in gegaan
  De clienten meer aandacht in welzijn te bieden.En minder computer en overheadtaken te moeten
  Elearning te moeten !!!
  Ik kan niet meer moeten . en dat is meer tijd voor mn mensen ,waar ik energie van krijg en niet kost.
  Maar wat houd ik dan over in de maand
  Ik werk 25.2 uur per week en trede 11
  Zou graag willen weten hoeveel ik dan verdien pm
  hoop op een duidelijk antwoord

  • Dag Caroline,

   Helaas kan ik je hier geen duidelijk antwoord op geven. Dit is verschillend per zorginstelling. Zij bepalen in welke schaal je als helpende wordt ingedeeld. Ik hoop dat je hierover snel duidelijkheid krijgt van je eigen werkgever. Veel succes met het maken van de keuze 🙂

   Groetjes,

   Nynke van Vrijheid in de Zorg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

87 − = 80