Gelijkheid in de zorg: ook in een rolstoel!

0
4209

“Helaas weer thuis en nee, niet om mijn gezondheid. Nee, door ongelooflijke stomme mensen. Ik ben erg verdrietig”. Eind mei las ik dit bericht toen ik op een zaterdagavond scrolde op Facebook. Het greep mij meteen aan. Niet alleen omdat ik deze vrouw goed ken, maar ook om haar situatie. Ze is ernstig ziek, wordt helaas niet beter, leeft in geleende tijd en zit in een rolstoel.

Toch laat deze sterke vrouw zich niet uit het veld slaan. Ze geniet met volle teugen van elke dag die haar gegund wordt. Daarom moest en zou ze naar een groot festival in het noorden! Door een rolstoelplek kon zij genieten van dit optreden. Via Facebook zag ik dat ze hier zo vreselijk veel zin in had! Echter, de avond viel in duigen.

De rolstoelplek was eigenlijk voor niets. De beveiliging heeft begin van de avond rolstoel podium leeggemaakt, want deze stond bomvol met mensen. Dit was de enige keer dat de beveiliging ingreep.

Dus? Ik heb een gebroken enkel?

Helaas grepen ze niet in toen deze mensen hier weer kwamen dansen en springen. Deze vrouw in kwestie werd hier hondsberoerd van. Op haar beurt zei ze hier wat van en in plaats van dat deze mensen ergens anders gingen dansen, werd het erger: springen, dansen en gek doen. Een tweede keer vragen mocht ook niet baten, zelfs niet nadat deze vrouw uitlegde dat ze net een tumor in haar hoofd had laten weghalen. ‘Dus? Ik heb een gebroken enkel.’, kreeg ze te horen. Niemand deed ook maar iets om haar bij te staan of te helpen op dat moment. En dan vraag ik me af: waarom niet? Wat zou jij doen als je zoiets zag gebeuren?

Deze vrouw, eigenlijk midden in het leven, moest een fantastische bezigheid staken, omdat andere mensen geen begrip voor haar situatie hadden. Het frustreerde mij mateloos: vooral omdat er al zoveel Facebookberichtjes rondgaan die je moet delen zodat er ‘begrip’ komt voor kankerpatiënten. In werkelijkheid bestaat er dus helemaal geen ‘begrip’ of ‘respect’, want schijnbaar helpt dit helemaal niet met bewustwording van de gevolgen van deze ziekte.

Er komt geen invalidenpodium meer

Omdat ik zelf ook aardig gefrustreerd was op dat moment, schreef ik naar het festival in kwestie over de situatie (afbeelding 1). Het duurde erg lang voordat ik reactie kreeg  in verband met het opruimen van het terrein.  Ik heb het daarna ook gelaten. De vrouw in kwestie wilde nog wel graag weten of er nog wat met de feedback gedaan werd. Na een tijdje kreeg zij op haar eigen Facebookpost bericht van iemand die te maken had met het festival (zie afbeelding 2).

Er zijn een aantal dingen die mij niet zinnen aan dat berichtje. Persoon in kwestie wordt namelijk erg persoonlijk over eerdere gebeurtenissen. Toch wil ik me voornamelijk richten op de laatste twee zinnen: En de oplossing voor volgend jaar is simpel. Er komt geen invalidenpodium meer. Na deze zin vroeg ik me af wat er gebeurd is met ‘vrijheid in de zorg’, of misschien beter gezegd: ‘gelijkheid in de zorg’.

Iedereen hoort dezelfde kansen te krijgen, maar door dit soort zaken vraag ik me af in hoeverre het belangrijk is voor de mensen in Nederland. Hoe vervelend zou jij het vinden als je zo ernstig ziek was en er wordt geen rekening meer met je gehouden omdat bedrijven ‘geen zin’ in moeilijkheden hebben. Waar blijft dan de vrijheid en de gelijkheid in de zorg waar we altijd zo op hameren?

Bewustwording!

Deze vrouw heeft hierop weer gereageerd (zie afbeelding 3). Wat hier mij aan stoort, is het feit dat ze zich verdedigd terwijl ze gewoon van de leuke dingen wil genieten.

Ze biedt haar excuses aan terwijl zij degene is die door gebrek aan beter niet kan doen wat ze wil. Immers, het enige waar ze om vraagt is begrip. Dat is ook wat ik vraag van het festival in kwestie!

Niet alleen voor ons o-zo hardwerkende zorgpersoneel is er geen gelijkheid en vrijheid, maar ook voor alle mensen die zorg nodig hebben. Een beetje bewustwording zou wel op zijn plaats zijn! En hou dan vooral op met die achterlijke doorstuurberichten die niet van toegevoegde waarde zijn.

In verband met privacy zijn de namen in dit bericht weggelaten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 6 = 3