Losse letters

1
6220
krissie

Binnen de gezondheidszorg staat de taal bol van afkortingen. Binnen de GGZ (juist ja, daar gaan we al) is dat uiteraard niet anders. Het duizelde me toen ik net op de psychiatrische afdeling startte als vpk (verpleegkundige). Ik werd eerst MVV (medeverantwoordelijk verpleegkundige) en later EVV (eerstverantwoordelijk verpleegkundige) van talloze patiënten die vast net zo in de war raakten van al die losse letters als ikzelf. Maar het wende snel en zonder er lang bij stil te staan begeleidde ik met het grootste gemak de één na de ander van AT (activiteitentherapie) naar PMT (psychomotore therapie) en via een uitgebreide BPB (behandelplanbespreking) weer terug naar de afd. (afdeling).

Pas toen ik binnen een voor mij compleet nieuwe setting (de huisartsenzorg) kwam te werken viel me weer op hoeveel afkortingen wij hulpverleners eigenlijk gebruiken zonder erbij na te denken. Om te beginnen rapporteerde ik hier niet binnen een EPD (elektronisch patiëntendossier) maar in het HIS (huisartseninformatiesysteem) -wat eigenlijk op ongeveer hetzelfde neerkomt overigens. In datzelfde HIS las ik op een dag over een patiënte met ‘recidiverende oma’. Ik moest direct denken aan kras oud dametje dat telkens opnieuw met politie en justitie in aanraking kwam, maar bleek de plank compleet mis te slaan; met haar grootmoeder was niets aan de hand, maar mevrouw zelf had last van telkens terugkerende middenoorontstekingen (otitis media acuta).

Hoewel ik merk dat ik intussen een breed spectrum aan ‘huisartsenafkortingsjargon’ rijker ben, kan ik bij UWI (urineweginfectie) de gedachte aan het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) met geen mogelijkheid onderdrukken. En misschien is dat ook helemaal niet zo verkeerd. Want als al die losse letters mij, na meer dan tien jaar werken binnen de psychiatrie, al regelmatig voor de ogen dansen en de vreemds mogelijke associaties bij me oproepen, hoe moet dit dan wel niet zijn voor mijn patiënten?

Daarom zal ik m.i.v. heden e.e.a. gaan aanpassen in mijn werk als VS GGZ. Nl. dat ik p.o. t.b.v. de duidelijkheid vnl. complete woorden zal gaan gebruiken in mijn communicatie t.o.v. anderen. Z.s.m. Beloofd ;-)…

Geschreven door Krissie van den Broek
Lees haar verhalen op haar website of Facebookpagina. Neem ook een kijkje in haar leven als moeder van twee leuke kinderen.

DELEN
Krissie van den Broek (35) is Verpleegkundig Specialist GGZ. Voordat zij in de psychiatrie aan de slag ging werkte ze een aantal jaren binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Al haar avonturen en belevenissen zijn te volgen via haar website (hierboven) en de onderstaande Facebookpagina. Daarnaast schrijft Krissie op www.pleegmamakloek.blogspot.nl over haar leven als pleegmoeder van 2 bijzonder leuke kinderen.

1 REACTIE

  1. Dat is in de kraamzorg eender maar als er bij het kopje huilen KR geschreven wordt …. vraagt de nieuwbakken vader … KR betekent dat Krijsen? Hihihi wij bedoelen uiteraard Krachtig …..
    En inderdaad zelfs toen ik nog op de verpleegafdeling werkte denk je gewoon al in afkortingen…

    Grt Esther

LAAT EEN REACTIE ACHTER

8 + 2 =