Euthanasie bij dementie moet bespreekbaar worden gemaakt

1
12412

Euthanasie is een veelbesproken en moeilijk onderwerp geweest de afgelopen tijd. Het onderwerp euthanasie bij dementie is wellicht nog lastiger. Vandaag wordt het in de Tweede Kamer besproken.

Uit een onderzoek van Alzheimer Nederland, dat gehouden is onder meer dan 600 mantelzorgers, blijkt dat zo’n 55 procent vindt dat artsen euthanasie bespreekbaar moeten maken bij mensen met dementie. Toch gebeurt dit in 75 procent van de gevallen niet. Volgens Alzheimer Nederland is het bij dementie juist van belang om op tijd te praten over euthanasie en dit bespreekbaar te maken.

Dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat artsen euthanasie bespreekbaar moeten maken bij mensen met dementie, zegt ook gelijk dat een kleine minderheid het hier niet mee eens is. Volgens Alzheimer Nederland blijkt hieruit hoe ingewikkeld het is om te praten over dementie en euthanasie. Het is belangrijk dat iedereen voldoende informatie krijgt over euthanasie. Julie Meerveld, manager belangenbehartiging bij Alzheimer Nederland, zegt dat men in ieder geval de mogelijkheid moet krijgen om euthanasie te bespreken. Volgens haar moet de arts hier de leiding nemen, door het in ieder geval bespreekbaar te maken. Dan kan de patiënt zelf wel aangeven of hij/zij er verder over wil praten of niet.

Bron: Nationale Zorggids

1 REACTIE

  1. Helaas komt dit voor mijn man te laat. Toen hij nog goed was heeft hij dit duidelijk aangegeven dat hij dit leven niet wil. Nu wordt hij soms zo boos ( Hij heeft lewy body) dat ik mij schuldig voel dat hij dit leven moet lijden. Ik hoop voor de toekomst dat dit niet meer hoeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

69 + = 70