Meer geld voor wijkverpleging

0
2946
wijkverpleging

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis Achmea, CZ en VGZ gaan vanaf 2018 de tarieven voor wijkverpleging verhogen, waardoor er minder verlies wordt geleden op thuiszorg. Het gaat om een structurele verbetering die rekening houdt met de inflatie en de nieuwe CAO voor verpleegkundigen. Dat meldt het tv-programma De Monitor.

Door het enorme tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden blijven patiënten langer in het ziekenhuis liggen, terwijl ze medisch gezien wel naar huis kunnen. Veel thuiszorgorganisaties lijden verlies. Ook bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat bij veel thuiszorgaanbieders de kostprijs hoger is dan het tarief.

Het extra geld dat volgend jaar beschikbaar komt is ook bedoeld om personeel te kunnen bij- en omscholen, het werven van personeel en om te voorkomen dat patiënten geweigerd worden in de wijkverpleging.

‘Zoals wij er nu naar kijken is het een tarief waarmee we kunnen overleven, maar nog steeds geen investeringen gedaan kunnen worden om de thuiszorg door te ontwikkelen.’

Volgens Ruud Dijkers van Thuiszorg West-Brabant (TWB) bestaat het besef bij de dominante zorgverzekeraars wel dat niet investeren in de thuiszorg de doodsteek voor veel organisaties zal zijn. Dijkers denkt niet dat het extra geld ook meer zorg oplevert, het zou vooral bedoeld zijn om zorginstellingen te laten overleven. ‘Zoals wij er nu naar kijken is het een tarief waarmee we kunnen overleven, maar nog steeds geen investeringen gedaan kunnen worden om de thuiszorg door te ontwikkelen.’

Zilveren Kruis zegt dat het tarief zo’n 4 procent stijgt. VGZ geeft aan ‘enkele procenten’ omhoog te gaan. De zorgverzekeraars zien grote verschillen in kwaliteit tussen de zorginstellingen en vinden dat daar meer aandacht voor moet komen.

Hans Buijng van de brancheorganisatie voor thuiszorginstellingen (BTN) is het mooi dat er wat geld bij komt, maar het is het nog niet voldoende. Thuiszorgorganisaties zouden nog steeds aan het onderhandelen zijn met zorgverzekeraars en contracten hebben geweigerd omdat ze de tarieven niet voldoende vinden. Buijng maakt zich zorgen dat er gestuurd wordt op het aantal uren zorg dan cliënten mogen krijgen, terwijl wijkverpleegkundigen zelf mogen bepalen hoeveel zorg iemand nodig heeft. ‘De portemonnee van de verzekeraar hoort niet te bepalen hoeveel zorg iemand krijgt’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER