Drie oppositiepartijen willen eigen risico schrappen

0
2026
oppositiepartijen

Drie linkse oppositiepartijen presenteren dinsdag een alternatief regeerakkoord. GroenLinks, SP en de PvdA stellen voor om het eigen risico te schrappen. Dit willen ze betalen door de hervorming van het inkomstenbelastingstelsel te schrappen.

Lonen publieke sector
Ook willen ze de lonen van de publieke sector op de schop nemen. Zo zouden leraren, agenten, verpleegkundigen en militairen meer moeten verdienen. Daarnaast vinden ze dat er juist meer in de wijkverpleging geïnvesteerd moet worden. Dit zetten de partijen dan tegenover de verhoging van de bankenbelasting.

Verlaging winstbelasting schrappen
De drie linkse partijen willen ook af van de plannen van het kabinet-Rutte III om de btw te verhogen. Hierbij gaat de voorgenomen verlaging van de winstbelasting dan tegenover staan; deze willen ze dan schrappen. Volgens NOS pleiten de oppositiepartijen verder voor meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken, het terugdraaien van een bezuiniging op mensen met een arbeidshandicap, het sluiten van alle kolencentrales, het verder beperken van de gaswinning en het verlagen van de energierekening van huishoudens.

De Tweede Kamer praat woensdag en donderdag over deze plannen.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER