Actiedag geen onnodige administratie 20 november

1
2650

Begin oktober 2017 deed de V&VN (Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland) onderzoek naar de werkdruk en personeelstekort in de zorg. Dit onderzoek is gedaan onder 17.000 leden van V&VN. Hieruit is gebleken dat 85% van deze mensen dagelijks het tekort aan collega’s ervaart. Daardoor werkt twee derde extra diensten en iets meer dan de helft werkt in onvolledige teams. Driekwart van de mensen ervaart hierdoor een negatieve invloed op zijn/haar privéleven. Maar liefst 85% van de respondenten zegt meer werkdruk te ervaren dan vijf jaar geleden.

Actiedag: Geen onnodige administratie

Naar aanleiding van deze cijfers wordt op 20 november 2017 actie gevoerd tegen onnodige administratie. Op deze dag gaan verpleegkundigen en verzorgenden geen onnodige administratieve taken uitvoeren. De tijd die hiermee gewonnen wordt zal besteed worden aan de patiënten. Dit zal worden bijgehouden. Volgens veel verpleegkundigen en verzorgenden is staken gewoon geen optie omdat het ten koste gaat van de cliënten. Deze actie levert juist méér zorg op, zoals het zou moeten zijn.

Personeelstekort

Het personeelstekortprobleem is momenteel overal zichtbaar. Wanneer er te weinig personeel is, kan er een aantal uur niemand worden opgenomen. Zieke kinderen worden vaak naar andere ziekenhuizen vervoerd, soms te vroeg ontslagen. Af en toe worden mensen zelfs naar ziekenhuizen in het buitenland vervoerd. Ook kunnen operaties regelmatig niet doorgaan omdat er te weinig personeel is om de patiënten na de operatie te verzorgen.

De oorzaken van deze tekorten zijn met name:

  • Tegenwoordig zijn er veel specialisaties. Wanneer mensen met deze specifieke opleidingen niet aanwezig zijn, dan kan de afdeling ook niet functioneren;
  • De lonen stijgen niet heel hard, zo’n 700 euro in 12 jaar. Daarnaast wil men snel doorgroeien. Vroeger werkte een verpleegkundige 15 jaar op dezelfde afdeling. Tegenwoordig willen jongeren na twee of drie jaar al naar een andere functie doorgroeien.
  • Een veelvoorkomend probleem in de Randstad is dat men daar geen huis kan vinden (vooral in Amsterdam), waardoor de baan uiteindelijk ook niet wordt aangenomen.

Bronnen: NRC en V&VN

1 REACTIE

  1. Veel te weinig personeel op de werkvloer die ook nog eens teveel administratie moeten doen en altijd een cursus verplicht moeten volgen. Gevolg meer werken en hoog ziekteverzuim, men heeft n.l. Ook vaak nog een gezin thuis, wordt ook wel vaak vergeten. Mijn zus werkt in de ouderenzorg, dementerende ouderen. Ze zit meer administratie te doen dan dat ze de ouderen verzorgen kan, te treurig voor woorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER