Cliniclowns krijgen veel meer betaald dan verpleegkundigen

4
119544
cliniclowns

We kennen ze allemaal wel: de cliniclowns die met hun rode neuzen en clownskostuums kinderen in ziekenhuizen op proberen te vrolijken. Veel mensen denken dat ze het werk op vrijwillige basis doen, maar niets is minder waar. Cliniclowns verdienen meer dan verpleegkundigen. Waar een HBO-geschoolde verpleegkundige een startsalaris heeft van zo’n 2.100 euro, begint een cliniclown zijn loopbaan met ruim 2.800 euro. Hoe is dat verschil te verklaren? We vragen CliniClowns om een reactie.

Medisch ethicus Gert van Dijk vraagt zich op Twitter af waarom het werk van cliniclowns zoveel beter moet worden betaald dan een verpleegkundige of politieagent. Bovendien denken veel mensen ten onrechte dat cliniclowns vrijwilligers zijn. Integendeel: ze zijn ‘duurbetaalde krachten’. “Want voor de duidelijkheid: een ‘ontmoeting’ tussen kind en clown kost 100 euro. Een verpleegkundige of pedagogisch medewerker doet dat voor heel veel minder. Ook verpleegkundigen vrolijken zieke kinderen op, maar krijgen daarvoor veel minder waardering en salaris”, schrijft Van Dijk op Twitter.

Twitteraars zijn verbaasd. “Ik dacht echt dat #cliniclowns vrijwilligers waren. Ik denk dat ik overstap naar doneren aan #verpleegkundigen”, zegt Claudia. “Mss kan ik beter als clown aan de slag! Zelfs arts-assistenten verdienen én krijgen minder betaald als een clini-clown” twittert Dennis.

HBO-geschoolde clowns
We legden CliniClowns een aantal vragen voor, naar aanleiding van de ophef op social media. Veel mensen denken dat cliniclowns vrijwilligers zijn. Hoe komt dat? “Ik kan dat niet precies verklaren. Ik vermoed dat het ook te maken heeft met dat het een goed doel is, daar werken ook vrijwilligers voor”, zegt woordvoerder Frouke Jansma van CliniClowns. Bij de organisatie werken ook vrijwilligers, maar de clowns zelf zijn geschoolde krachten. “We zijn van mening dat het belangrijk is dat ze geschoold zijn, omdat ze met een kwetsbare doelgroep werken.”

Cliniclowns hebben een theateropleiding op HBO-niveau afgerond en moeten auditie doen om zich zo te mogen noemen. “Ze hebben een clownspersonage, dat wil zeggen dat ze het clownsvak beheersen of daar dingen in gedaan hebben. Vervolgens doen ze auditie bij ons. We nemen er maar een aantal aan. Daarna moeten ze het vak van cliniclown nog leren.” Het belangrijkste verschil met het reguliere clownsvak is de omgeving, de zorginstelling en de relatie met het kind. “De clown staat op het podium tegenover publiek, maar in de zorg is het kind eigenlijk in het middelpunt, niet de clown zelf.”

Beloningsverschil
Is het terecht dat cliniclowns meer verdienen dan een verpleegkundige? Jansma vindt dat je beide beroepsgroepen niet met elkaar kunt vergelijken. Wie denkt dat het makkelijk is, doet het beroep van cliniclown tekort. “We denken niet dat het vak eenvoudig is. Je moet echt weten wat je doet. Je hebt een heel kwetsbare doelgroep, je kunt ze niet zomaar benaderen. Het wordt ook altijd voorbesproken met de pedagogische medewerkers.”

Wat is dan de meerwaarde van een cliniclown, ten opzichte van de pedagogische medewerker, die ook is opgeleid om het kind te begeleiden? Het inhuren van een MBO-geschoolde pedagogisch medewerker is goedkoper. De vergelijking vindt Jansma niet terecht, omdat de medewerkers elk hun eigen expertise hebben. “De clown heeft als voordeel dat hij een ander personage heeft en zich dingen kan veroorloven. Hij kan tien keer vallen of iets laten mislukken, waardoor het kind zoiets heeft van: dat kan ik wél, en daardoor in zijn kracht komt te staan.”

Een beginnend verpleegkundige verdient zo’n 2.100 euro, een cliniclown heeft een startsalaris van 2.800 euro. Een verschil van zevenhonderd euro. Dat loopt alleen nog maar meer op. Een zeer ervaren cliniclown die minimaal vijf jaar ervaring heeft, verdient 4.836. De clown functioneert dan in de rol van ‘artistiek begeleider’ en begeleidt ook andere cliniclowns, naast zijn reguliere werkzaamheden als clown in zorginstellingen. Ook levert hij een bijdrage aan het beleid.T er vergelijking: een HBO-verpleegkundige met jarenlang ervaring op zak, stijgt niet hoger in salaris dan zo’n 3.100 euro, afhankelijk van de CAO. Hoe zijn die verschillen te verklaren? “Dat weet ik niet, dat is niet alleen van ons afhankelijk”, zegt Jansma.“Iedereen zou moeten krijgen wat hij verdient. Ik denk dat we allemaal belangrijk werk doen. Ik hoop dat we er samen voor zorgen dat de kinderen in de zorginstellingen daardoor binnen de vervelende omstandigheden een zo prettig mogelijk verblijf hebben.”

 

 

DELEN

4 REACTIES

  1. Een heel andere kant van de cliniclowns is dat ze een slechte reputatie hebben als het gaat om hun inkoop. Ze trekken met hun goede naam het vel over je neus en betalen daarna dan “standaard ” pas na 3 maanden. Wijn hebben een vervolgopdracht niet meer series genomen. Jammer of eigenlijk triest hoe een organisatie zo misbruik maakt van emotie!!!!

  2. Ik snap deze ophef niet zo. Het is appels met peren vergelijken. Artsen verdienen veel meer, doen ze echt zoveel belangrijker werk? En de secretaresse op de afdeling veel minder. Of de voedingsassistent. Ik zie alleen maar schade voor de cliniclowns zonder winst voor de verpleging. Het zijn extreem professionele mensen die een kwetsbare groep van een pleziertje voorzien. Iets wat een verpleegkundige niet kan door de zorg rol die ze ook heeft. De een is niet beter of belangrijker dan de ander. Als.het goed is vullen ze elkaar aan. Of de verpleegkundige genoeg verdient voor zijn/ haar werk is een losse discussie. Voer die op inhoud en niet door anderen te schaden.

  3. Toen ze bij mij jaren geleden aan de deur kwamen vragen om donateur te worden is mij ook verteld dat het om vrijwilligers ging,,ze doen heel goed werk maar zoveel verdienen gaat me echt te ver ga het ook opzeggen

  4. Het woord ‘kwetsbare doelgroep’ komt nogal eens voorbij, en ja, kinderen zijn een erg kwetsbare doelgroep, maar onderschat ‘de gewone’patient niet waar ‘de gewone’ verpleegkundigen dagelijks intensief mee te maken hebben , ook dat is een kwetsbare doelgroep, je zal maar herstellend zijn van een hartinfarct, of te horen hebben gekregen dat er medisch niets meer voor je gedaan kan worden…en daar krijgen die gewone marginaal betaalde verpleegkundigen elke dag mee te maken..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

21 − = 16