Groot onderzoek naar antibioticaresistentie in verpleeghuizen

0
2312

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start volgend jaar met een landelijk onderzoek naar antibioticaresistentie onder bewoners van 300 verpleeghuizen. Met het onderzoek wil het RIVM inzicht krijgen hoe vaak resistente bacteriën voorkomen. Voor het onderzoek wordt samengewerkt met regionale zorgnetwerken, verpleeghuizen en medische microbiologische laboratoria.

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica en dat kan betekenen dat bijvoorbeeld een eenvoudige blaasontsteking lastig of niet meer te behandelen is. Eenvoudige ziektes zijn dan niet meer te genezen en dat levert levensbedreigende situaties op. Antibioticaresistentie is een groot probleem voor kwetsbare mensen, zoals ouderen in verpleeghuizen. Vooral zorginstellingen zoals verpleeghuizen en ziekenhuizen zijn risicovolle plaatsen voor het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën.

Zorginstellingen broedplaats van resistente bacteriën

Veel patiënten in zorginstellingen krijgen antibiotica, waardoor meer resistente bacteriën voorkomen. Bij het verzorgen van patiënten kunnen deze bacteriën makkelijk verspreiden en daarom is goede hygiëne erg belangrijk.

Samen sterk tegen antibioticaresistentie

Om antibioticaresistentie te voorkomen worden de pijlers gericht op het voorkomen van infecties, verantwoord omgaan met antibiotica, maar ook verspreiding van antibioticaresistente bacteriën voorkomen en innovaties. In 2016 is Vilans samen met andere partijen in de ouderenzorg gestart met het programma Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen. De campagne Samen sterk tegen antibioticaresistentie is onderdeel van het programma.

Ook is er een website gelanceerd. Op de website www.resistentiepreventie.nl kunnen zorgprofessionals terecht voor meer informatie en tools voor veilig en hygiënisch werken. Ook kan een handtekening worden achtergelaten om het landelijke antibioticaresistentie programma te steunen.

Grote bedreiging gezondheidszorg

De RIVM noemt de toenemende resistentie van bacteriën één van de grootste bedreigingen in de gezondheidszorg. Volgens Vilans sterven jaarlijks 25.000 mensen in Europa aan de gevolgen hiervan. De World Health Organization (WHO) heeft deze week uitgeroepen tot Wereld Antibioticaweek. De WHO wil aandacht vragen voor antibioticaresistentie en verantwoord antibioticagebruik.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER