Huisarts mag abortuspil niet voorschrijven

0
4252

Abortus s in Nederland tot de 24ste week van de zwangerschap. De wet gaat ervan uit dat baby’s na deze periode buiten het lichaam van de moeder zouden kunnen overleven. Na deze 24 weken is abortus alleen toegestaan om zeer zwaarwegende medische redenen. In praktijk houden artsen een grens van 22 weken aan, omdat de lengte van de zwangerschap tot op twee weken nauwkeurig ingeschat kan worden.

Voormalig VVD-minister Edith Schippers diende in juni een wetsvoorstel in, dat nu wordt teruggetrokken. Het was namelijk de bedoeling dat abortus in 2018 beschikbaar zou zijn via de huisarts. Hierdoor zouden vrouwen niet meer naar een abortuskliniek of ziekenhuis moeten wanneer ze abortus willen plegen. Dit zou ook kunnen bij de huisarts. Een voordeel hiervan is dat de huisarts bekend is met de thuissituatie en hierdoor ook begeleiding kan geven met anticonceptie zodat dezelfde situatie voorkomen zou worden.

De christelijke partijen waren het nooit eens met het voorstel dat vrouwen een abortuspil bij de huisarts kunnen halen. De reden hiervan is dat vrouwen dan wellicht eerder tot een abortus zouden overgaan dan wanneer deze pil niet door de huisarts voorgeschreven kon worden. Er zou dus een effect zijn op het aantal abortussen dat gepleegd zou worden.

Dit onderwerp zal vandaag ongetwijfeld verder besproken worden tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Bron: RTL Nieuws & Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER