MRSA rukt op in de thuiszorg

2
19822

MRSA (Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus), ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie rukt nu ook buiten de ziekenhuizen op. Een anonieme thuiszorgmedewerker doet haar verhaal bij het tv-programma Nieuwsuur. Ook Izore, het laboratorium voor medische microbiologie en infectieziekten, bevestigt dat de MRSA-bacterie steeds vaker buiten het ziekenhuis voorkomt.

Volgens het Friese laboratorium zijn er het afgelopen jaar vijf uitbraken geweest in Friesland. En drie daarvan waren bij thuiszorgorganisaties. Izore heeft ontdekt dat er steeds vaker MRSA wordt gevonden bij mensen die nooit opgenomen zijn in het ziekenhuis, maar wel drager zijn van de bacterie.

Verontrustend

Jan van Zeijl, arts-microbioloog bij Izore, vindt dat verontrustend omdat de MRSA-bacterie resistent is. Als de ziekenhuisbacterie de vrije loop krijgt buiten het ziekenhuis, dan zal een groep antibiotica niet meer werken om eenvoudige infecties te bestrijden.

De thuiszorgmedewerker doet haar verhaal in Nieuwsuur: ‘Ik kwam bij een cliënt en een aantal dagen later hoorde ik dat hij besmet was met MRSA.’ Zij bleek ook besmet te zijn. En niet alleen zij, ook haar ouders, zussen en zwager bleken besmet met de bacterie. Zij kregen allemaal een antibioticakuur. Maar de antibioticakuur sloeg bij haar niet aan. Het bleek op haar keelamandelen te zitten. Nadat de keelamandelen operatief verwijderd waren, was ook zij MRSA-vrij. Na een halfjaar mocht zij weer aan het werk.

Geen onderzoek naar aantal dragers MRSA-bacterie

Hoeveel mensen buiten het ziekenhuis drager zijn van de MRSA-bacterie is niet bekend, simpelweg omdat er geen onderzoek naar wordt gedaan. ‘Het wordt buiten het ziekenhuis vaak bij toeval ontdekt dat mensen met MRSA besmet zijn’, vertelt Van Zeijl. Volgens Van Zeijl is er veel onrust en onwetendheid bij mensen die het betreft, zoals patiënten en familie en zorgverleners. Door die onwetendheid houden sommige zorgverleners die zich niet houden aan de richtlijnen die zijn afgesproken bij het behandelen van mensen met MRSA.

Jan Kluytmans, hoogleraar infectiepreventie bij UMC Utrecht, schat dat 1 op de 500 tot 1000 gezonde mensen drager is van de MRSA-bacterie. MRSA is volgens Kluytmans voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Maar wel voor mensen die bijvoorbeeld een operatie ondergaan waarbij de huid wordt opengesneden, dan kan de bacterie zeer ernstige infecties geven. En dat kan soms zelfs leiden tot de dood.

Verspreiding via gezonde mensen

De verspreiding van de bacterie gaat volgens de hoogleraar via gezonde mensen. De oplossing is volgens hem een goed beleid voeren, waarbij ook gezonde mensen worden betrokken. Het probleem moet ook buiten ziekenhuizen door deskundigen begeleid worden, die echt kennis hebben van de materie.

MRSA

MRSA kan je bij je dragen zonder dat je ziek bent. De ziekenhuisbacterie wordt verspreid door huidcontact of speeksel en is ongevoelig voor behandeling met meticilline en veel andere antibiotica. De MRSA-bacterie zit dan vooral op de huid en in de neus, maar kan ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Soms kan de bacterie ook bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking veroorzaken. Vaak raken de dragers de bacterie vanzelf weer kwijt.

Vooral medewerkers in de thuiszorg, verpleeghuizen, ziekenhuizen en instellingen voor kleinschalig wonen krijgen te maken met mensen die besmet zijn met de ziekenhuisbacterie en lopen risico op overdracht. Sommige buitenlandse ziekenhuizen hebben veel last van de resistente bacterie, maar ook binnen de veehouderij komt het regelmatig voor. Ongeveer 70 tot 90 procent van de varkens- en vleeskalverhouderijen is besmet met de bacterie. Mensen die veel contact hebben met deze dieren zijn in zo’n 30 procent van de gevallen drager van dit specifieke MRSA (MRSA-ST398).

2 REACTIES

  1. Er staat een fout in de tekst!

    “Zij bleek ook besmet te zijn. En niet alleen zij, ook haar ouders, zussen en zwager bleken besmet met het virus.”

    Het is een bacterie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER