Oppositie wil winst farmaceutische bedrijven aanpakken

0
1273
farmaceutische bedrijven

PvdA, GroenLinks en SP willen dat er een verbod komt op het sponsoren van patiëntenverenigingen door farmaceutische bedrijven. Zij vinden dat de macht veel te groot is geworden. Drie kamerleden vinden dat de onafhankelijkheid in het gedrang komt als ze geld krijgen van de bedrijven. De drie oppositiepartijen vinden daarom dat er een subsidie moet komen voor de patiëntenverenigingen. Dat meldt NOS.nl.

Namaak van medicijnen
De partijen komen met meer dan twintig voorstellen om de macht in te perken. Macht inperken kan bijvoorbeeld door apothekers de rechten te geven om dure medicijnen na te maken. Hierdoor komen medicijnen goedkoper op de markt. Daarnaast willen ze dat er een onafhankelijk fonds gaat onderzoeken hoe het zit met de werking van geneesmiddelen en dwanglicenties als bedrijven de prijs niet willen verlagen.

Winst
Orkambi is een goed voorbeeld voor het verkopen van een medicijn voor een absurd hoge prijs. Farmaceuten doen er alles aan om winst te maken. Zodoende verkopen ze medicijnen vaak voor de hoofdprijs.

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER