Verpleegkundigen en verzorgenden zien problemen medicijngebruik

0
3256

Zo’n 85 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft in het werk te maken met patiënten die hun medicijnen niet goed gebruiken. Vooral bij laagopgeleide patiënten, ouderen en patiënten met psychische problemen is goed medicijngebruik een probleem. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van NIVEL, IQ Health Care en Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN).

Bij patiënten en ouderen waarbij het vaakst problemen voorkomen, zou een oplossing op maat de juiste aanpak zijn. Veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat de omgeving van de patiënt beter betrokken moet worden.

Ook de samenwerking tussen zorgverleners moet verbeterd worden, en dan vooral de overdrachtsmomenten. Bijvoorbeeld als een patiënt uit het ziekenhuis wordt ontslagen en terug naar huis mag. Daarnaast kan ook de afstemming van medicijngebruik en medicatietrouw tussen zorgverleners in de eerste lijn beter. Als er bijvoorbeeld sprake is van medicatieontrouw, zou dit naar elkaar teruggekoppeld moeten worden. Op dit moment ontbreekt er een duidelijke richtlijn of protocol over medicatietrouw. Binnen de ziekenhuissector wordt dit knelpunt het vaakst genoemd.

Uit het onderzoek blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden patiënten verder kunnen ondersteunen bij zelfmanagement en door aandacht te besteden aan medicatietrouw in consulten of gesprekken.

Aan dit onderzoek deden 914 deelnemers mee van het Panel Vereniging en Verzorging van het NIVEL, 774 deelnemers hebben in hun dagelijks werk te maken met medicatietrouw. Voor verdere verdieping en aanvulling van het onderzoek zijn twee kwalitatieve focusgroepsinterviews en vier individuele interviews gehouden met verpleegkundigen en verzorgenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER