Nieuw wetsvoorstel zorgt voor minder papier

0
1323
wetsvoorstel

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, wil dat gemeenten en instellingen de standaarden gaan gebruiken die voor het verwerken van facturen en het afsluiten van contracten ook gebruikt worden. Hierdoor zou er minder administratie druk ervaren worden. Daarnaast wil de Jonge dat gemeenten gaan samenwerken op regionaal niveau. Dat staat in het wetsvoorstel dat hij vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

Het verminderen van de werkdruk is een belangrijk speerpunt; met name de administratiedruk staat op de agenda. Minister De Jonge: “Het zijn mensen die in de zorg het verschil maken. Zorg is mensenwerk. En dus hebben we het ons aan te trekken als de mensen in de zorg tegen een steeds grotere papierberg aanlopen”.

Zorgaanbieders ervaren de laatste tijd een toenemende hoge administratieve druk. Sommige aanbieders hebben extra mensen moeten aannemen om deze administratie af te handelen. Samen met gemeenten en zorgaanbieders heeft de minister afspraken gemaakt over gegevensuitwisseling en het standaardiseren van berichtenverkeer. Zorgaanbieders krijgen hierdoor meer financiële ruimte en meer tijd voor zorg.

“Het zijn mensen die in de zorg het verschil maken. Zorg is mensenwerk. En dus hebben we het ons aan te trekken als de mensen in de zorg tegen een steeds grotere papierberg aanlopen”.

In hetzelfde voorstel staat dat de minister de regionale samenwerking wil afdwingen als er geen goede afspraken komen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als gemeenten geen goede afspraken maken over het inkopen van specialistische jeugdhulp.

Bron: Nationale Zorggids.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER