‘Er is al lang een oplossing voor het personeelstekort in de zorg!’

2
19339
oplossing

Personeelstekort in de zorg? ‘Er is al lang een oplossing’, zegt Jos van Leeuwen, directeur van Medical Groep. Het tekort aan personeel kan voor een groot deel worden opgelost door zorgmedewerkers flexibel in te zetten bij verschillende zorginstellingen door gebruik te maken van de Regionale Zorgpoule. Op die manier krijgen cliënten genoeg zorg, kunnen zorgmedewerkers meer uren werken en kampen zorginstellingen met minder personeelstekort.

En dat is eenvoudig te plannen met de Regionale Zorgpoule (RZP). De RZP is een plansysteem waarin zorgmedewerkers zelf kunnen bepalen wanneer zij willen werken en wanneer zij vrij willen zijn. Van Leeuwen kwam op het idee omdat hij zelf ook graag bepaalt wanneer hij werkt en wanneer hij vrij is. Als je een contract hebt voor 24 uur per week moet je natuurlijk ook die 24 uur draaien, maar je mag zelf bepalen wanneer.

Medewerkers met kleine contracten kunnen via het plansysteem dus meer uren werken. Ze moeten dan wel bereid zijn om ook bij andere zorgorganisaties aan de slag te gaan. Zorginstellingen kunnen met de RZP diensten aanbieden, welke door zorgmedewerkers kunnen worden ingevuld.

Samen het personeelstekort oplossen

‘Regionaal verbinden, samenwerken, wij doen het al jaren. We moeten het doen met de mensen die nu werkzaam zijn in de zorg. Mensen met kleine contracten die ergens anders werkzaam zijn in de zorg, komen voor Medical Groep werken omdat ze graag meer uren willen werken. Met dit systeem worden mensen ook gestimuleerd om voor meer uren aan de slag te gaan. Ik weet zeker dat dit een stuk van de puzzel is om het personeelstekort op te lossen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Als we het samen doen en regionaal samenwerken, kunnen we het probleem oplossen’.

Zorginstellingen moeten niet bang zijn om hun personeel kwijt te raken. ‘Durf te delen’, zegt Van Leeuwen. Want stel, iemand heeft een contract van 12 uur per week bij een zorginstelling, maar die wil liever 24 uur werken, dan kan diegene met de RZP 12 uur extra werken en het zelf inplannen. En je hebt nooit een conflicterend rooster, want de uren die je al werkt bij die vaste zorginstelling, ben je niet beschikbaar in de RZP.’

Zijn er wel tekorten?

Veel zorginstellingen werken al met de RZP. ‘Zij vragen bijvoorbeeld diensten aan, maar om optimaal gebruik te maken van zorgmedewerkers en zoveel mogelijk mensen van zorg te voorzien zouden zorginstellingen hun flexibele personeel moeten toevoegen in de RZP.’ Er is veel vraag en weinig aanbod. Van Leeuwen drijft niet de prijzen van zorgpersoneel op, maar zoekt liever naar oplossingen. Want zijn er wel tekorten? Dat vraagt Van Leeuwen zich af. ‘Ik denk dat we veel meer kunnen halen uit ons huidige personeel. Nieuw personeel opleiden moet ook, maar we moeten het nu doen met het personeel dat er nu is.’

Regionaal samenwerken is de oplossing

En dat blijkt ook uit het rapport van bureau Berenschot. Zij noemen regionale samenwerking een belangrijke sleutel in het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek in de zorg. In het rapport wordt een positief beeld geschetst van regionale samenwerkingen, maar verbeteringen zijn nodig, bijvoorbeeld een omslag in de cultuur. Ook door zorgprofessionals meer uren te laten werken, kan meer werk worden verricht. Want als alle zorgmedewerkers meer uren werken kan er extra capaciteit worden gerealiseerd.

Cliënten voorzien van voldoende zorg

‘Het doel van de RZP is om cliënten te voorzien van voldoende zorg. En dat kan door meer regionale samenwerkingen aan te gaan met verschillende zorginstellingen. Zo kunnen zorgmedewerkers meer uren werken en hebben zorginstellingen minder last van personeelstekorten. Er is een overstijgende samenwerking nodig, waarbij we met z’n allen de handen ineenslaan. We moeten het met elkaar doen. Ik denk dat we heel ver komen als we samenwerken in de zorg.’

2 REACTIES

  1. zorg voor een bedrijfsauto voor de wijkverpleging
    Dan hoeven zij niet in de eigen auto rond te rijden, want de vergoeding weegt niet op tegen het onderhoud van de auto,
    De organisatie is ervan verzekerd dat de bedrijfsauto,s van goede kwaliteit zijn en altijd op de weg kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 3 = 6