Steeds minder gecontracteerde zorg in wijkverpleging en GGZ

0
1090
gecontracteerde

In de wijkverpleging en de GGZ neemt de niet-gecontracteerde zorg ieder jaar enorm toe. Steeds meer zorginstellingen sluiten geen contracten meer af met zorgverzekeraars. En daarmee raken verzekeraars grip op de kwaliteit en de kosten van de zorg kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van BNR.

Op die manier hebben verzekeraars geen invloed op de kwaliteit of doelmatigheid van de behandeling, maar zijn zij wel verplicht om 75 procent van de kosten te betalen. Zo ging in 2016 en 2017 bij verzekeraar Zilveren Kruis 5 procent van het GGZ-budget naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders, en voor wijkverpleging stegen de totale kosten naar ruim 17 procent. Bij het CZ bleef het percentage zowel in 2016 als in 2017 niet-gecontracteerde zorg tussen de 3 en 5 procent. Bepaalde zorg, zoals verslavingszorg stijgt sneller, van 16 procent in 2015 naar 50 procent in 2016. Ook volgens de VGZ stijgen de niet-gecontracteerde zorgkosten in de wijkverpleging en GGZ fors.

Vrees voor rechtszaken

Emeritus hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering Wynand van de Ven noemt het een ‘tijdbom onder het zorgstelsel’. Verzekeraars zijn verplicht om 75 procent te vergoeden bij niet-gecontracteerde zorg, omdat patiënten niet gehinderd mogen worden door te hoge kosten. De hoogleraar vreest voor rechtszaken van patiënten die vinden dat zij alsnog teveel moeten betalen voor ongecontracteerde zorg.

Winkelen met de collectieve portemonnee

Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ, vindt dat Van de Ven een goed punt heeft. Met gecontracteerde zorg worden kwaliteit en prijs gegarandeerd om de premie betaalbaar te houden. Samen moeten we de zorg betaalbaar houden. En om als patiënt te gaan winkelen met de collectieve portemonnee, dat is niet de bedoeling, vindt Van der Meeren. Volgens de bestuursvoorzitter is dat juist de essentie van het zorgstelsel en zouden zorgverzekeraars daar op moeten letten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER