Zorg en ondersteuning gemeente vaak krampachtig proces

0
738
ondersteuning

Toegang tot zorg en ondersteuning via de gemeente is volgens veel mensen lastig. Als deze mensen dan eindelijk ondersteuning krijgen, is deze vaak ook nog eens niet passend. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Ieder(in).

Het proces waar iemand doorheen gaat op het moment van aanvragen verloopt vaak krampachtig. 42 procent van de aanvragers is niet tevreden over de deskundigheid bij de gemeente. 40% is ontevreden over de omgang. Ruim een derde van de aanvragers geeft aan dat het nooit gevraagd is welke hulp ze nodig hebben.

Ondanks dat het grote deel van de aanvragen wel zorg of ondersteuning krijgen, zijn ze er vaak ontevreden over. 43% vindt de hulp vaak niet passend bij de zorgvraag. Dit geldt het vaakst voor het vinden van een woning of woonplek. Ook over de aanpassing van een woning zijn veel mensen ontevreden.

Je hebt recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Van ongeveer 2.400 mensen die hulpbehoevend waren, heeft maar 29% gebruik gemaakt van deze regeling. 33% gaf aan dat zij zulke hulp graag had willen ontvangen. Zij wisten niet dat zij er recht op hebben en zijn hier nooit op gewezen.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER