Oplopend tekort IC-verpleegkundigen UMCG

0
2788
IC-verpleegkundigen

Het UMCG heeft een tekort aan verpleegkundigen op de Intensive Care (IC) van meer dan 10 procent. Hierdoor kan het ziekenhuis vier bedden op de IC structureel niet gebruiken. Dat meldt RTV Noord.

Ziekenhuizen die patiënten met ingewikkelde ziektebeelden doorsturen naar het Groningse ziekenhuis, krijgen soms nul op het rekest. Zij worden dan weer doorverwezen naar een andere UMC in het land. Ook worden geplande operaties, zoals openhartoperaties of oncologische operaties op het laatste moment afgeblazen. Het UMCG probeert de operatie dan alsnog later in de week te plannen, maar dat betekent dat een andere operatie van een andere patiënt ook weer wordt uitgesteld. Volgens bestuurder Ate van der Zee is het voortdurend schipperen en zoeken naar mogelijkheden.

Het ziekenhuis heeft met andere noordelijke ziekenhuizen afgesproken om allemaal meer mensen op te leiden. Maar voor deze nieuwe (IC-)verpleegkundigen klaar zijn, is het jaren later. Daarom is het lastig om goede zorg te blijven leveren. Het personeel zou op zijn tanden lopen en structureel te hard werken. Toch is volgens Van der Zee de kwaliteit van de zorg niet in gevaar.

Het UMCG wil naast het opleiden van nieuw personeel verpleegkundigen meer waardering geven dan ze tot nu toe kregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER