SEH-verpleegkundige Katrien had een drukke oudejaarsnacht

0
1989

“Een patiënt probeerde de isolatiekamer in brand te steken”

Nu de kruitdampen van het vuurwerk zijn opgetrokken, wordt de balans opgemaakt van de jaarwisseling. Politie en ziekenhuizen komen naar buiten met cijfers over het aantal incidenten en vuurwerkslachtoffers. Spoedeisende hulpverpleegkundige Katrien vertelt over de oudejaarsnacht in een Vlaams ziekenhuis, die behoorlijk hectisch is verlopen.

“Het was de drukste en zwaarste shift die ik ooit heb gehad”, zegt SEH-verpleegkundige Katrien. “Mijn voeten doen nog steeds pijn. Zo zie je maar dat het ene jaar het nadere niet is. Onze ziekenwagen heeft amper binnen gestaan, die was continu weg.” Ze werkt op de SEH van een ziekenhuis in België, waar ze wisselende diensten draait. Dit jaar was ze ingeroosterd voor de triage, wat inhoudt dat ze een selectie maakt aan de hand van de urgentie van de problemen waarmee de patiënten naar de spoed komen. Vervolgens stuurt ze hen door naar de juiste medische discipline.

Alcoholintoxicaties

Op de spoed waar zij werkt, werden op nieuwjaarsnacht vijftig patiënten behandeld. “Waarvan een de isolatiekamer in brand probeerde steken. De observatie-unit was gevuld met zes brancards, die continu bezet zijn geweest met jongeren die op alcoholgebied hun grenzen zwaar hebben overschreden”, vertelt Katrien. Soms werden de jongeren verbaal of fysiek agressief, maar het bleef wel hanteerbaar. Hoewel zij werd ingezet voor de triage, sprong ze ook bij om patiënten te behandelen. “Als het heel druk is, lopen de functies soms wat door elkaar heen. Als ik geen wachtende patiënten had, hielp ik waar ik kon. Bijvoorbeeld een nierkoliek al opstarten en pijnmedicatie te geven, zodat patiënten met pijn niet nodeloos moeten wachten.”

Vuurwerkslachtoffers

Ze heeft ook veel hechtingen gedaan. Andere problemen die ze voorbij heeft zien komen, variëren van nierkolieken tot oudere mensen die gevallen waren. Normaal gesproken wordt er op nieuwjaarsnacht een extra collega ingezet, maar die meldde zich ziek, waardoor het personeel alle zeilen moest bijzetten om de patiënten te helpen. “De drukte begon rond 21:30 en nam pas af tegen vijf uur. Het was pittiger dan ooit.” Dit jaar waren er geen vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis waar zij werkt. Wel waren er meer patiënten op de spoed. “Meer alcohol, meer psychische decompensatie. De andere klachten waren vergelijkbaar met andere nachten.”

Vlak voor de jaarwisseling, lastte ze bewust een moment in om met haar collega’s te toasten op het nieuwe jaar. “Ik heb bewust een paar hechtingen vijf minuten laten wachten, om te kunnen klinken en een paar minuutjes naar het vuurwerk te kijken.” De sfeer tussen de collega’s onderling was goed, vertelt ze. “Maar van het feestmaal dat de dokters voor ons voorzien hadden, hebben we tussendoor achter onze pc wat gegeten. Ik vond het heel tof dat onze hoofdverpleegkundige rond elf uur langs kwam met de beste wensen, wat hapjes en twee flessen Kidibul.”

Jaarwisseling rustig verlopen in Nederland

De jaarwisseling is op veel plekken rustig verlopen. Agenten en andere hulpverleners zijn minder vaak belaagd vergeleken met andere jaren. Wel raakten er tientallen mensen gewond door vuurwerk. Zo verloor een veertienjarige jongen uit Amsterdam zijn hand bij het afsteken van vuurwerk. Samen met twee andere jongens bond hij vuurwerk aan elkaar, waarna het explosief eerder afging dan verwacht. De andere twee slachtoffers liepen verwondingen aan het gezicht op. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis. In het Oogziekenhuis in Rotterdam werden acht vuurwerkslachtoffers behandeld. Zes van de acht hebben blijvend letsel opgelopen, zoals verminderd zicht of blindheid.

Door Hendriëlle

LAAT EEN REACTIE ACHTER