Vrouwen kiezen op steeds oudere leeftijd voor het moederschap

0
3813
Moederschap

In 2017 is de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen opgelopen naar 29,8 jaar. Dit maakt het CBS bekend.

Vanaf de jaren zeventig loopt deze gemiddelde leeftijd al op. Aan deze stijging leek begin deze eeuw een einde te komen. Vanaf 2004 bleef de gemiddelde leeftijd bij het eerste kind een tijdlang op een stabiele 29,4. Vanaf 2014 is deze leeftijd echter weer verder opgeschoven.

Dit is ook één van de oorzaken van het relatief lage aantal kinderen dat de laatste jaren wordt geboren. Ook is het gemiddeld aantal kinderen verder gedaald en staat dit nu op 1,61 kinderen per vrouw. In 2000 was dit nog 1,72 kinderen en in 2010 zelfs nog 1,80 kinderen. Het aantal tienermoeders daalt en komt in 2017 opnieuw lager uit. Bij vrouwen boven de 35 jaar is het aantal geboorten juist weer licht toegenomen.

Is het uitstel van het moederschap typisch Nederlands? Nee, ook in andere Europese landen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor de eerste keer moeder worden. Nederland stond in 2015 op de zesde plek. Italiaanse en Spaanse vrouwen waren het oudste, gemiddeld bijna 31 jaar. De jongste moeders waren Bulgaarse en Roemeense vrouwen. Zij kregen gemiddeld op 26 jarige leeftijd hun eerste kind.

 

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER