Orgaandonatie gesprekken met nabestaanden, hoe doe je dat?

0
803
orgaandonatie

Net als ‘slechtnieuwsgesprekken’ wordt medisch personeel ook getraind in het voeren van gesprekken rondom orgaandonatie. In het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede laten ze zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Aanleiding hiervan is het debat in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet.

Hoe laat je familieleden een goed besluit nemen als zij vol emotie en verdriet zijn, een lastige kwestie. Het doel is niet om de nabestaanden ervan te overtuigen om toestemming te geven voor donatie. Het gaat erom dat mensen een juiste beslissing kunnen nemen. Om dit te kunnen doen hebben ze informatie, tijd, ruimte en begeleiding nodig. Feit is dat 70 procent van de nabestaanden geen toestemming geeft tot donatie als hun dierbare geen keuze heeft geregistreerd. Toch is het belangrijkste doel van de training niet het ophogen van dit percentage.

Er is een e-learning ontwikkeld en er wordt een klassikale training gegeven. Er doen artsen en verpleegkundigen mee. Of deze praktijkvoorstelling ook overeenkomt met de nieuwe wetteksten moet nog blijken. Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van Pia Dijkstra. Zij wil het huidige registratiesystemen veranderen van ‘nee, tenzij’, naar ‘ja, tenzij’. Of dit nieuwe voorstel het gaat halen is de vraag. Er zijn zowel uitgesproken voor- als tegenstanders.

Meer informatie over de klassikale training in Ede? Kijk dit filmpje

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER