Extra miljarden voor verpleeghuizen op losse schroeven

1
6614
onze

De 2,1 miljard euro om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren staat ter discussie. De investering werd in de vorige kabinetsperiode afgedwongen door de toenmalig PvdA-staatssecretaris Van Rijn, maar ingewijden verwachten dat het kabinet een deel van de investering terugdraait, meldt de Volkskrant. Volgens minister De Jonge is er niets aan de hand en staat het geld gewoon klaar om te investeren in goede verpleeghuiszorg.

Het terugdraaien van de miljardeninvestering heeft te maken met de nieuwe normen die worden ontwikkeld voor de noodzakelijke personeelsbezetting. Daardoor zullen de kosten minder hoog uitvallen dan de beraamde 2,1 miljard. De zogenoemde ‘contextgebonden personeelsnormen’ moeten eind 2018 klaar zijn. Ook het Zorginstituut verwacht dat er straks minder personeel nodig is.

Minister De Jonge: Het kabinet kan en wil daar niet aan tornen

Minister Hugo de Jonge reageert via Facebook uitgebreid op het bericht in de Volkskrant. Volgens de minister staan de miljarden niet ter discussie en staat het geld gewoon klaar om ingezet te worden voor goede zorg. ‘Het kabinet kan en wil daar niet aan tornen’. Hij schrijft dat 435 miljoen euro dit jaar al zal worden ingezet en dat de gereserveerde 2,1 miljard klaarligt om zo snel en goed mogelijk te investeren. De Jonge wil dat bewoners in de verpleeghuizen echt merken dat er meer tijd, aandacht en meer liefdevolle zorg voor hen is.

Hugo Borst en Carin Gaemers waren destijds tevreden met de miljardeninvestering, maar minder blij met het politieke gekibbel dat het opleverde. Politici en onderhandelaars vonden dat ze door Van Rijn buitenspel waren gezet. De Tweede Kamer stemde ermee in dat het Zorginstituut nieuwe kwaliteitsrichtlijnen zou opstellen, maar de meeste fracties bleken niet te beseffen dat zij hiermee ook een groot deel van de zeggenschap uit handen gaf. Zo kregen de formerende partijen de miljardeninvestering tijdens de onderhandelingen als een feit gepresenteerd. Zij bleken de wetgeving niet goed te kennen.

Critici: meer geld naar wijkverpleging en thuiszorg

Volgens Volkskrant is er ook veel kritiek omdat er disproportioneel veel geld zou gaan naar een zorgsector die slechts 6 procent van de ouderen bedient. Critici vinden dat er meer geld naar wijkverpleging en thuiszorg zou moeten gaan, omdat ouderen daar veel meer gebruik van maken.

Door Liesbeth

1 REACTIE

  1. Tijd dat de heren politici eens aan de lijve ondervinden hoe hard er gewerkt word in de verpleeghuizen. De dames en heren hebben geen idee war er bij ouderen en met name dementie zorg komt kijken! Waarom trekken ze de richtlijnen vanuit de kinderopvang niet door naar de verpleeghuis zorg. Onze mensen hebben hetzelfde gebrek aan inzicht van oorzaak en gevolg als kinderen van 4 a 5 jaar . Niemand laat één begeleidster voor 12 kinderen van die leeftijd zorgen maar wij meten dat wel voor 12 dementerende ouderen doen, in de avond. Want na 1930 is de huiskamer medewerker weg. Dus daar sta je dan, mensen in de huiskamer die vergeetachtig en soms ook nog apractisch zijn dus handelingen niet meer goed kunnen uitvoeren . En mensen die je naar bed moet helpen hoe splits je je dan??? en in de ochtend net zo, je kunt niet mensen wassen en tegelijkertijd toezicht houden in een huiskamer maar we moeten het wel doen. Dus stel een goed bezettingsnorm op en niet zo vrijblijvend als wat er nu is . Maar gewoon één verzorgende voor vier
    bewoners dan heb je je handen echt wel vol en kun je tussen alle werkzamheden door toezicht houden en aandacht geven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER