Filemon Wesselink duikt opnieuw in de wereld van autisme

0
1112
autisme

Zelf weet Filemon ongeveer een jaar dat hij de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) heeft. Hij kwam hier in het eerste seizoen van Het is Hier Autistisch achter. Om zichzelf beter te leren kennen maar ook om andere mensen te ontmoeten die hetzelfde zijn als hem. In Het Is Hier Autistisch seizoen 2 portretteert hij in vier afleveringen mensen met uitzonderlijke talenten en sterke fascinaties. Het programma is elke donderdag te zien om 21.40 op NPO3.

Filemon ontmoette in een eerdere aflevering Tim. Tim is een zeer getalenteerde tekenaar. Hij tekent om de prikkels die hij gedurende de dag ervaart te verwerken. Hij maakt extreem gedetailleerde tekeningen van gebouwen. Filemon leert ook nog van alles tijdens het maken van het programma. Zo dachten we met zijn allen vaak dat mensen met autisme geen behoefte hebben aan sociale contacten. Niet is minder waar; er bestaat zelfs een café speciaal voor jongeren met autisme.

Hij bezoekt ook een praatgroep voor mensen met autisme. Hier delen ze hun ervaringen over relaties. Ook ontdekt Filemon de hobbels en valkuilen op het gebied van onderwijs. Hij bezoekt een jongen met autisme die studeert aan de universiteit en hij ontmoet een jongen die letterlijk opgesloten zit in zijn eigen lichaam. Tot slot bezoekt Filemon een aantal families op wie het autisme van hun kind een extreem grote impact heeft.

Bron; Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER