Parttime zorgpension moet mantelzorgers ontlasten

1
1714
mantelzorgers

Mantelzorgers ontlasten door cliënten één of twee dagen per week elders te laten verblijven. Het idee werd gelanceerd door D66-Kamerlid Vera Bergkamp en VVD-Kamerlid Sophie Hermans. Vooral mantelzorgers reageren positief op het idee, blijkt uit onderzoek van ANBO. Minister Hugo de Jonge heeft beloofd een pilot te doen met cliënten die parttime ergens anders verblijven.

Door cliënten tijdelijk ergens anders te laten verblijven worden mantelzorgers en cliënten ontlast en kunnen zijn langer zelfstandig thuis wonen. Volgens ANBO-bestuurder Liane den Haan zijn mantelzorgers notoir overbelast, maar het gaat niet alleen om hen. Mensen die zorg of hulp nodig hebben kunnen een beperkt netwerk hebben. Door wekelijks te overnachten in een zorgpension kunnen ze nieuwe contacten opdoen, spreken ze lotgenoten en kunnen ze andere activiteiten doen. Volgens Den Haan is dat extreem belangrijk. En bovendien ontslaat dit idee het kabinet niet van de verplichting om meer te investeren in zorg thuis.

Onderzoek onder mantelzorgers en cliënten

Het onderzoek van ANBO werd gedaan onder bijna 700 mensen die voor één of meerdere mensen zorgen of zelf hulp krijgen. Ruim 33 procent van de mantelzorgers denkt zelf geholpen te zijn wanneer er een parttime oplossing komt voor de persoon voor wie gezorgd wordt. Bijna 28 procent denkt dat de persoon voor wie gezorgd wordt geholpen zou zijn door wekelijks één tot drie dagen ergens anders te wonen. Maar of deze oplossing geaccepteerd wordt? Maar liefst 60 procent zegt dat de persoon voor wie zij zorgen er niet op vertrouwen dat het om een tijdelijke of parttime oplossing gaat. En dat blijkt ook uit de vraag aan de mensen die zelf zorg ontvangen. Slechts 17 procent denkt niet dat hij of zij geholpen zou zijn door één tot drie dagen elders te wonen, bijna 30 procent denkt dat degene die voor hem of haar zorgt geholpen zou zijn als zij parttime ergens anders verblijven. Beide partijen, mantelzorgers en mensen die zorg ontvangen, zien grote problemen ontstaan als de mantelzorger uitvalt.

Pilot

Voor een pilot is veel animo. Zorgorganisaties als Fundis, Viattence, Aliantus Oud Seyst en Zorgbalans reageren positief op het plan. Minister De Jonge zal in mei met vervolgacties komen om een pilot te starten.

Bron: ANBO

1 REACTIE

  1. Die mogelijkheid hadden we vroeger, kamers voor kort durende opname in een verzorgingshuis. Daar konden mensen herstellen van een operatie maar ook verblijven als de mantelzorger een break nodig had…. Maar ja de verzorgingshuizen moesten dicht en daarmee verdween ook deze o zo nuttige voorziening…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER