Stel dat zwakbegaafde man jarenlang uitbuitte lagere celstraf dan verwacht

0
976
celstraf

Het stel uit Overijssel heeft een celstraf opgelegd gekregen van respectievelijk vier en drieënhalf jaar. Dit valt lager uit dan de eis van het OM. Het stel, een man van 60 en een vrouw van 47, zijn verantwoordelijk voor de jarenlange mishandeling van een zwakbegaafde man. Naast de mishandeling werd hij door hen uitgebuit en maakten ze hem geld afhandig. De rechter sprak over een moderne slavenzaak.

Het OM had het liefst gezien dat de man en vrouw net zolang de cel in gingen als dat zij de man misbruikten. Nog een andere man die betrokken was bij deze situatie werd vrijgesproken. Hij gebruikte de zwakbegaafde man om een woning, 24 kentekens en elektronicabedrijf op zijn naam te zetten.

De misbruikte man in kwestie heet Jeffrey. Hij ontmoette het stel op een kermis, waar zij een zaak hadden. Jeffrey zou in het verleden hebben gekampt met gokproblemen en heeft ADHD en PPD-NOS. Het stel nam Jeffrey in huis en de vrouw verklaarde hem als zoon te hebben gezien. Ze zegt zelfs voor hem op te komen door hem minder hard te slaan dan dat haar man dat deed. Uit de eerste zitting in de rechtbank bleek dat Jeffrey meerdere malen per dag geslagen werd. ’s Nachts werd hij opgesloten in het tuinhuis zonder sanitaire voorzieningen, hij moest 16 uur per dag én zeven dagen per week werken zonder loon. Het stel verdiende ruim 400.000 euro aan deze uitbuiting. Dit bedrag komt mede tot stand door de derde verdachte.

Met een IQ-score van 72 valt het slachtoffer in de categorie zwakbegaafd. Zijn Wajong uitkering moest hij volledig afdragen aan het stel. Toch blijft het stel zeggen Jeffrey juist geholpen te hebben. Ze ontkennen dan ook alle beschuldigingen.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER