Sterke stijging ziekteverzuim door hoge werkdruk

0
6130
ziekteverzuim

Door de hoge werkdruk zit steeds meer zorgpersoneel thuis. En dat kost honderden miljoenen per jaar. Sinds het kabinet in 2012 de grootschalige bezuinigingen aankondigde  is het ziekteverzuim sterk gestegen, meldt Trouw.

Het afgelopen jaar zat bijna 6 procent van verpleegkundigen, therapeuten en ander zorgpersoneel ziek thuis. En dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2013. De stijging komt vooral door zorgmedewerkers die drie maanden tot een jaar thuiszitten vanwege de hoge werkdruk.

Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW houdt al twintig jaar bij hoe groot het verzuim is en wat de kosten zijn. Zo heeft Vernet berekend dat de kosten in 2017 ruim 4800 euro per fte (voltijdbaan) zijn en dat komt volgens berekeningen van Trouw neer op 567 miljoen euro.

Bezuinigingen zorgen voor werkdruk

Volgens Marieke Schurink, directeur van Vernet, is verzuim door werkdruk wel te voorkomen. Zij hoort vaak van organisaties dat werkstress de oorzaak is van langdurig verzuim. Als oorzaak van de werkstress zou zij vaak te horen krijgen dat het te maken heeft met de bezuinigingen in de zorg de afgelopen jaren. Niet alleen verloren tienduizenden zorgmedewerkers hun baan, ook wordt de zorg die zij moeten leveren steeds complexer.

Opvallend is dat het ziekteverzuim in alle leeftijdscategorieën stijgt. Volgens Schurink is het in ziekenhuizen vaak beter geregeld dat in verpleeghuizen. In verpleeghuizen komt het vaker voor dat door de ziekte van een collega andere collega’s een stapje harder moeten lopen en dat zorgt voor een nog hogere werkdruk.

Tevreden medewerkers? 

Volgens gezondheidseconoom functioneert zorg alleen goed als de medewerkers tevreden zijn. Hij vindt het beleid van het vorige kabinet een grote fout. Door de zorg over te hevelen van de rijksoverheid naar de gemeenten nam de werkdruk onder het zorgpersoneel toe. De grote hervorming en de bezuinigingen veroorzaakte een enorme onrust. Volgens de gezondheidseconoom hadden ze beter eerst kunnen bezuinigen en pas nu de decentralisatie door moeten voeren. Er zou al vaak genoeg gewaarschuwd zijn om het niet tegelijkertijd te doen. En nu zijn de gevolgen merkbaar.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER