Groot onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen

0
368
bacteriën

Er komt een groot landelijk onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen, dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Steeds meer bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica en dat is een groot probleem. Een ‘gewone’ infectie zoals een blaasontsteking is dan moeilijker te behandelen. Zo’n 300 verpleeghuizen verspreid over Nederland doen mee aan het onderzoek.

Resistente bacteriën komen bij een klein deel van de bevolking voor en treft vooral kwetsbare mensen, zoals zieken en ouderen. Deze bacteriën bevinden zich vooral in de darm en meestal merk je niet dat je ze bij je draagt. Maar je kunt ze wel doorgeven aan anderen. Het is nog niet duidelijk hoe groot het probleem precies is. Daarom wordt nu bij 12.000 bewoners in 300 verpleeghuizen onderzocht of zij resistente bacteriën bij zich dragen.

Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen verpleeghuizen gerichte maatregelen nemen om verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Hoe dat onderzoek precies in zijn werk gaat, is te zien in dit filmpje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER