Hbo-v studenten willen gunstige voorwaarden voor werken in ouderenzorg

0
6779

Studenten hbo-verpleegkunde willen wél in de intramurale ouderenzorg werken, maar het werk moet dan wel op hun niveau zijn en de arbeidsomstandigheden moeten gunstig zijn. Betere stageplaatsen in de ouderenzorg werken drempelverlagend, volgens onderzoek van NIVEL. Hbo-verpleegkunde studenten zijn positiever over werken in de ouderenzorg dan hbo-opgeleide verpleegkundigen.

Slechts 15 procent van de hbo-verpleegkundigen die nu elders werken heeft een positief beeld van de ouderenzorg en 57 procent vindt werken in deze sector onaantrekkelijk. Ook het werken met cliënten met afnemende cognitieve en communicatieve vermogen vindt 26 procent niet aantrekkelijk. Daarnaast worden ook de arbeidsomstandigheden en dan vooral de personele bezetting en het salaris niet als pluspunt ervaren.

Stage draagt bij aan positief beeld ouderenzorg
Van de hbo-verpleegkunde studenten heeft 42 procent een positief beeld van de ouderenzorg. Hun stage droeg vaak bij aan de positieve beeldvorming van het werk in die sector. Van de ondervraagde studenten staat 29 procent welwillend tegenover de gedachte om na het studeren te werken in de ouderenzorg.

Kwaliteit stage moet beter
De kwaliteit van de stageplaatsen is onder de maat: slechts 39 procent van de verpleegkundigen in de ouderenzorg vindt dat hun organisatie kwalitatief goede stageplaatsen biedt aan hbo-verpleegkunde studenten. Ook vindt 53 procent van de studenten dat zij geen goed beeld krijgen van het werk van een hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg. Daarnaast vindt 37 procent dat school voldoende aandacht besteedt aan werken in de ouderenzorg.

Goede arbeidsomstandigheden
De ondervraagde hbo-verpleegkunde studenten en verpleegkundigen vinden dat het belangrijk is om inhoudelijk aantrekkelijk werk te bieden. Volgens hen zou een duidelijke functieomschrijving en het kunnen overleggen met andere hbo-verpleegkundigen in de organisatie daarbij helpen. Maar ook goede arbeidsomstandigheden en een team dat openstaat voor het toevoegen van een hbo-opgeleide verpleegkundige is van belang, benadrukken de ondervraagde studenten.

Door Liesbeth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

4 + 2 =