Keuzevrijheid in gevaar door slechte vergoeding niet-gecontracteerde zorg

0
935
keuzevrijheid

Stichting Zorghuis, een onafhankelijke stichting die zorgverzekeraars aanspreekt op de vrije artsenkeuze, constateert dat verzekeraars Volgens Stichting Zorghuis, een onafhankelijke stichting die zorgverzekeraars aanspreekt op de vrije artsenkeuze, vergoeden zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg lang niet zo vaak als ze zeggen. Nu zeggen ze 75% te vergoeden, maar in werkelijkheid blijkt dit vele malen minder te zijn. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Vooral in de geestelijke gezondheidszorg, fysiotherapie en logopedie vergoeden verzekeraars veel minder dan gemiddeld 75%. Volgens Ronald van Oosterhuis van Zorghuis kan het dan om duizenden euro’s minder vergoeding gaan dan waar mensen op rekenen. De Stichting heeft het aangekaart bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Zij gaan nu onderzoek hiernaar doen.

CZ vindt dat de Stichting de extra vergoeding, die zij er bij berekenen, helemaal niet thuishoort. Zilveren Kruis geeft daarentegen wel toe dat de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg worden uitgekeerd op basis van het laagste tarief. Desalniettemin krijgen zorgverleners die betere zorg verlenen ook meer geld. Volgens hen heeft dat niets met het tarief te maken, maar de controle op niet-gecontracteerde zorgverleners. Die is er namelijk niet en daarom weet de verzekeraar niet of deze zorgverlener wel voldoet aan de eisen waaraan gecontracteerde zorgverleners wel doen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER