Meeste verpleegkundestudenten ambiëren baan in ziekenhuis

0
1990

Het populairste werkveld onder studenten Verpleegkunde is nog steeds in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of categorale instelling. Dat geldt voor tweederde van de mbo-studenten en driekwart van de hbo-studenten Verpleegkunde. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ).

De studenten kiezen voor een baan in het ziekenhuis vanwege de complexiteit van het werk (mbo 45%, hbo 57%). Ook de mogelijkheid om te kunnen specialiseren vinden de studenten aantrekkelijk (mbo 55% en hbo 57%).  Een andere belangrijke inhoudelijke reden is dat zij in het ziekenhuis verpleegtechnische handelingen kunnen toepassen (mbo 48%, hbo 49%). Dat beeld klopt volgens werkzame ziekenhuisverpleegkundigen aardig, ook zij beoordelen deze drie aspecten als positief in hun baan.

Daarnaast noemen studenten de zekerheid van werk (mbo 70%, hbo 57%) een reden om te kiezen voor een baan in het ziekenhuis en ook de werksfeer vinden de studenten aantrekkelijk (mbo 57%, hbo 52%).

Hoewel jonge afgestudeerde verpleegkundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis werkdruk als een probleem zien, weerhoudt het studenten niet om massaal hun voorkeur uit te spreken voor die branche. Uit onderzoek blijkt dat de grote meerderheid afgestudeerde verpleegkundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis niet op zoek is naar een andere baan, maar 1 op de 3 zou de werkdruk wel als een mogelijke vertrekreden zien.

De meeste studenten Verpleegkunde ambiëren dus een carrière in het ziekenhuis, maar ongeveer 40 procent van de mbo-studenten en een kwart van de hbo-studenten hebben een voorkeur voor een andere branche, zoals de ouderenzorg of thuiszorg. Studenten denken dat in die branches meer ruimte is voor de individuele patiënt. Voor hbo-studenten is meer verantwoordelijkheid nog een belangrijke reden en voor mbo-studenten spelen positieve ervaringen met stages in het buitenland een grote rol.

Aan het onderzoek deden circa 500 studenten mee: ongeveer evenveel mbo-v’ers als hbo-v’ers. Ongeveer de helft van de studenten was derde- of vierdejaars. Ook deden er 142 werkzame ziekenhuisverpleegkundigen mee, waarvan 60 procent in het bezit was van een hbo-diploma. De werkzame verpleegkundigen waren jonger dan 30 jaar.

Bron: NVZ

Door Liesbeth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

36 − = 26