Pact moet ouderenzorg verbeteren

0
1093

Zo’n 35 partijen hebben een Pact voor de Ouderenzorg ondertekend. Het pact moet de ouderenzorg verbeteren door samen in actie te komen tegen eenzaamheid bij ouderen, het organiseren van goede zorg en ondersteuning thuis en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. En dat is hard nodig: nu al zijn er 1,3 miljoen 75- plussers, maar in 2030 zijn dat er 2,1 miljoen.

Het is voor het eerst dat er een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt, de krachten bundelt. Met het pact waarin onder meer zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en bedrijven samenwerken moet de zorg voor ouderen merkbaar en meetbaar verbeterd worden.

De samenwerkende partijen willen de zorg verbeteren door:

  • De stijgende eenzaamheid onder ouderen te keren;
  • Ouderen die dat willen langer thuis kunnen blijven wonen, met de juiste zorg en ondersteuning;
  • De verpleeghuiszorg te verbeteren door ouderen de juiste zorg te bieden en de aandacht die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis.

Met het ondertekenen van het pact onderstrepen de partijen de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van ouderen. Door het sluiten van het pact worden programma’s uitgewerkt en worden er afspraken gemaakt over de specifieke invulling van acties en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Minister De Jonge ziet en hoort al positieve geluiden van verpleeghuizen. Zo zijn er al verpleeghuizen die extra medewerkers hebben aangetrokken om meer tijd en aandacht te kunnen geven aan ouderen. Ook ziet hij dat de regeldruk wordt teruggedrongen en zijn er tal van initiatieven tegen eenzaamheid, zoals dansmiddagen, breiclubs en walking football. Volgens de minister maken deze voorbeelden voor ouderen een wereld van verschil. De Jonge hoopt dat nog meer partijen zich zullen aanmelden voor het pact.

Bron: Rijksoverheid.nl

Door Liesbeth

LAAT EEN REACTIE ACHTER