Programma ‘Werken in de Zorg’ pakt personeelstekorten in de zorg aan

0
2548
personeelstekorten

28 regionale actieplannen, een landelijke campagne en extra middelen voor leerwerkplekken en omscholen moeten er toe leiden dat de personeelstekorten in de zorg worden aangepakt. Het gehele programma heet ‘Werken in de Zorg’. Dit heeft het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd. De opdracht is helder; de personeelstekorten moeten in 2022 naar nul teruggedrongen worden.

Het tekort aan medewerkers is al een lange tijd een belangrijke uitdaging. Er werken op dit moment zo’n 1,2 miljoen mensen in de zorg. Als er nu geen actie ondernomen wordt dreigt er in 2022 een tekort van 100 tot 125.000 medewerkers te ontstaan. Het kabinet zet daarom alles op alles. Samen met scholen, werkgevers, opleidingen, medewerkers en overheden doen ze er alles aan om het tij te keren. Het wordt zowel landelijk als regionaal aangevlogen.

Er zijn drie pijlers hierbij erg belangrijk; zorgen dat er meer mensen kiezen voor de zorg, dat er beter geleerd wordt in de zorg en dat er anders gewerkt wordt in de zorg. Er moeten meer leerlingen, studenten, zij-instromers en herintreders aangetrokken worden. Er moeten daarnaast ook meer stageplekken gecreëerd worden en het werken in de zorg moet beter gaan aansluiten bij de wensen van de medewerkers.

Er komt de komende jaren een bedrag van in totaal 320 miljoen euro voor de regionale plannen beschikbaar. Voorwaarde voor het krijgen van een gedeelte van dit budget is dat een werkgever zich verbindt aan één van de regionale actieplannen. Het geld komt pas beschikbaar nadat een onafhankelijke commissie zich over de plannen heeft gebogen en aan het ministerie van volksgezondheid een positief advies geeft. Ook volgt deze commissie de voortgang van de plannen.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER