Ruim helft van de werkenden blijft leren

0
1196

Naast je betaalde baan een cursus te volgen? De meeste volwassenen leren tijdens hun werkzame leven bij. Zo volgt ruim de helft van de 25- tot 65-jarige werkenden een werkgerelateerde cursus. Laagopgeleiden, ouderen en deeltijdwerkers nemen het minst vaak deel aan deze cursussen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de snel veranderende arbeidsmarkt is het voor mensen met betaald werk van belang dat ze zich regelmatig bijscholen. Werkenden doen dat vooral buiten de schoolbanken. Zo volgt 52 procent van de 25- tot 65-jarige werkenden scholing voor werk. Dan gaat het vaak om kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, workshops, seminars en privélessen.

Hoogopgeleiden volgen vaker cursus

Bijna 68 procent van de hoogopgeleiden volgt een werkgerelateerde cursus, bij laagopgeleiden ligt dit percentage lager met 29 procent. Hoogopgeleiden worden hiervoor vaker gecompenseerd door hun werkgever dan laagopgeleiden. Vrouwen volgen iets vaker een cursus dan mannen en 25- tot 45- jarigen volgen vaker een cursus dan 45- tot 65-jarigen.

Als werkenden langer dan twee jaar werken in hun huidige baan nemen ze vaker deel aan een cursus dan werkenden die korter dan twee jaar in hun baan werken. Als werknemers langer in dienst zijn betaalt de werkgever vaker mee aan cursussen. Ruim vier op de tien medewerkers met een baan van 20 uur per week of meer volgen één of meer werkgerelateerde cursussen. Zo’n 70 procent ontvangt voor ten minste één cursus een vergoeding van de werkgever.

Verplichte cursus

Eén van de redenen om deel te nemen aan een cursus is voor zo’n 80 procent het beter uitoefenen van het werk. Vaak gaat het ook om verplichte cursussen van de werkgever, de helft noemt zo’n verplichting reden om een cursus te volgen. En dan gaat het vooral om werkenden in de gezondheidszorg en in de financiële dienstverlening. Verder noemt 44 procent het vergroten van de carrièrekansen als reden om bijscholing te volgen.

Nederlandse werkenden (54 procent) doen het goed binnen Europa als het gaat om werkgerelateerde scholing, alleen Zwitserland doet het iets beter met 58 procent. Ook worden Nederlandse cursisten relatief vaak gecompenseerd voor de scholing die zij volgen.

Door Liesbeth

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER