Tekort verpleegkundigen en verzorgenden groeit

0
6517
tekort

Het aantal banen in de zorg zal dit jaar voor het eerst sinds jaren weer stijgen. Zo was het verlies van banen de afgelopen jaren het grootst in de verpleging, verzorging en thuiszorg. En juist daar wordt de komende jaren een relatief sterke groei verwacht, vanwege de extra middelen die zijn vrijgemaakt om de kwaliteit in verpleeghuizen te verbeteren. Dat meldt het UWV.

Dus meer werkgelegenheid, maar ook een toename van het personeelstekort. De helft van de werkgevers in de zorg had vorig jaar te maken met moeilijk invulbare vacatures. In ziekenhuizen, GGZ, verpleeghuiszorg en thuiszorg lag dit percentage zelfs rond de 80 procent. Vooral verpleegkundigen en verzorgenden in de individuele gezondheidszorg zijn lastig te vinden. Niet alleen op hbo-niveau, ook op mbo-niveau is het vinden van zorgpersoneel steeds lastiger. Volgens Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV, nemen die tekorten de komende tijd eerder toe dan af. Daarom ziet het UWV zeer goede kansen op werk voor verzorgenden en verpleegkundigen.

Hoewel de zorgsector samen met de overheid en onderwijsinstellingen intensief zoekt naar oplossingen voor de tekorten, blijft het een grote uitdaging. Naast banengroei heeft de sector ook te maken met een forse vervanging van personeel: 23 procent van de werknemers in de zorg is ouder dan 55 jaar. Vooral naar verpleegkundigen en verzorgenden blijft veel vraag. Ook zijn er voor mensen met een dienstverlenende instelling en hart voor de zorg zijn meer kansen op werk en scholing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER