Ouderen onterecht zonder rijbewijs door verkeerde conclusies

0
1332
rijbewijs

Ruim tweehonderd ouderen zijn de afgelopen drie jaar gedupeerd door de politie en marechaussee. Ze namen het rijbewijs van de ouderen onterecht af. Ze waren van mening dat de ouderen lichamelijke of geestelijke problemen hadden die het rijvermogen beïnvloeden. De conclusies blijken echter onterecht en de rijbewijzen zijn daarom in de meeste gevallen zonder reden afgenomen. Dit meldt het NOS.

Het gaat om 229 ouderen van boven de 70 jaar. Ze moesten nadat hun rijbewijs was afgenomen een medisch onderzoek ondergaan en een rijtest doen. Daaruit bleek dat zij geestelijk én lichamelijk prima in staat waren om een auto te besturen. Het afgenomen rijbewijs kregen ze echter pas na zes maanden terug. Cees Smit Sibinga was ook een slachtoffer. Hij is een hoogleraar van 78. Hij moest ter plekke zijn rijbewijs aan de politie overhandigen en kreeg deze pas zeven maanden later weer terug. Volgens hem is er sprake van ouderendiscriminatie. Zo zegt hij:  “Verkeersovertredingen van mensen van een meer gevorderde leeftijd worden kennelijk al snel gezien als aanwijzingen dat iemand niet meer goed functioneert. Terwijl agenten absoluut niet zijn opgeleid om dat te beoordelen”.

Hij vindt het een kwalijke zaak dat ouderen in een brief te lezen krijgen dat zij geestelijk lichamelijk niet goed functioneren. In sommige gevallen werd er zelfs gezegd dat de ouderen een ernstig psychiatrisch probleem zouden hebben. Als er achteraf blijkt dat het onterecht is, komt er geen excuus.

Het CBR laat in een reactie weten dat het de veiligheid van alle mensen op de weg wil garanderen en dat in de meeste gevallen na een medische test juist wel blijkt dat ouderen niet geschikt zijn om te rijden. Ook verklaart het CBR vier maanden te mogen doen over het traject rondom een medische keuring en dat het dus in sommige gevallen inderdaad kan gebeuren dat een rijbewijs pas na zes maanden retour gaat naar de eigenaar.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER