Daling zorgkosten realiseerbaar

0
741

De afgelopen paar weken leeft de discussie of zorgkosten de komende jaren lager kunnen of dat ze juist gaan stijgen. CZ en Achmea hebben al een kostenstijging aangekondigd, terwijl VGZ juist denkt de premies en kosten kunnen dalen door meerjarencontracten en betere kwaliteit van zorg.

Volgens zorgverzekeraar VGZ kunnen de uitgaven in de zorg de komende tijd dalen met € 1,6 miljard. Het Centraal Planbureau, aan de andere kant, kondigde een kostenstijging van € 9 miljard aan. Deze stijging van 20% volgt het kabinet ook.

Het doel van VGZ is om de komende jaren meer vijf jaarcontracten met ziekenhuizen, tandartsen, fysiotherapeuten en verpleeghuizen af te sluiten waardoor er een langzame afname van de omzet plaatsvindt. Volgens CZ hoeven zulke contracten niet te leiden tot een daling van de zorgkosten. Hier sluit de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zich bij aan. Zorg efficiënter en beter maken kost geld en de vraag naar complexere zorg neemt toe, mede door de vergrijzing. Volgens de vereniging hangt hier natuurlijk een prijskaartje aan.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER