Steeds meer afgestudeerde verpleegkundigen

0
1710

Het aantal afgestudeerde verpleegkundigen is in vergelijking met 2012/2013 sterk toegenomen. In 2016/2017 studeerden 9,4 duizend mbo’ers en hbo’ers af en dat is ruim anderhalf keer zo veel als tien jaar geleden. Ruim 80 procent van de afgestudeerden uit de lichting van 2005/2006 werkt na tien jaar nog steeds als verpleegkundige, dat meldt het CBS.

Opvallend is dat toekomstige verpleegkundigen steeds vaker hun opleiding volgen naast hun werk. Van de in 2016/2017 gediplomeerde mbo’ers verpleegkunde heeft 44 procent de opleiding duaal gedaan, bij de gediplomeerde hbo’ers was dit 22 procent. Het aandeel gediplomeerden dat een duale opleiding verpleegkunde had gevolgd was in voorgaande jaren wel hoger. Duale verpleegkundestudenten van beide onderwijsniveaus zijn bij het afstuderen met 30 jaar gemiddeld ouder dan voltijdsstudenten. Voltijdsstudenten zijn bij het afstuderen op het mbo gemiddeld 21 jaar en op het hbo 23 jaar.

Ruim 80 procent na 10 jaar nog steeds werkzaam als verpleegkundige

Eenmaal afgestudeerd blijft een groot gedeelte werkzaam als verpleegkundige. Van de groep verpleegkundigen die in 2005/2006 afstudeerden, was 83 procent nog steeds werkzaam als verpleegkundige én BIG geregistreerd. Dit geldt voor beide onderwijsniveaus. Voor verpleegkundigen die later afstudeerden liggen deze percentages hoger. Van de afgestudeerde hbo’ers in 2015/2016 was 93 procent eind 2016 werkzaam als verpleegkundige en BIG geregistreerd. Voor mbo’ers lag dat percentage op 88 procent.

Sector verpleging, verzorging en thuiszorg populair

Bij de recent afgestudeerden is de sector verpleging, verzorging en thuiszorg vooral populair. Maar liefst 40 procent van de groep BIG geregistreerde werkzame verpleegkundigen die in 2015/2016 afstudeerden, kiest voor deze sector. Voor verpleegkundigen afgestudeerd in 2005/2006 was dat 22 procent. Het zijn vooral mbo-verpleegkundigen die kiezen voor deze richting. De helft van de mbo’ers  die in 2015/2016 hun diploma haalden werkte eind 2016 in deze sector, van de oudere lichting was dit ruim een kwart. Het verschil bij hbo’ers was kleiner met 28 procent en 18 procent.

Opvallend is dat verpleegkundige hbo’ers afgestudeerd in 2015/2016 vaker in een ziekenhuis werken. Van deze jonge lichting werkt ruim de helft in een ziekenhuis. Van de afgestudeerden in 2005/2006 werkt 43 procent in een ziekenhuis. Het omgekeerde is bij mbo’ers te zien. Van de recent afgestudeerden werkte bijna een derde in een ziekenhuis, tien jaar eerder was dit nog bijna de helft.

Nog steeds een personeelstekort in de zorg

Hoewel er steeds meer verpleegkundigen afstuderen is er nog steeds een personeelstekort in de zorg. Het kabinet heeft hiervoor een actieprogramma in het leven geroepen: ‘Werken in de zorg’. En volgens het ministerie van VWS is dat hard nodig, want als we nu niets doen, dreigt er in 2022 een tekort van 100 tot 125 duizend medewerkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER