340 miljoen voor thuiswonende ouderen

0
1096
thuiswonende

Het aantal ouderen in Nederland stijgt: mensen worden steeds ouder en blijven langer vitaal. De meeste ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Minister de Jonge presenteerde vandaag het programma Langer Thuis om thuiswonende ouderen beter te ondersteunen.

De komende jaren wordt 340 miljoen euro geïnvesteerd om drie belangrijke randvoorwaarden voor een goede kwaliteit van leven voor de groeiende groep ouderen te verbeteren.

Betere samenwerking en eHealth
Maar liefst 92 procent van de 75-plussers woont zelfstandig thuis. Om de zelfredzaamheid van ouderen te versterken komt er een landelijk netwerk en worden er afspraken gemaakt met gemeenten en zorgverzekeraars, zodat professionals in de wijk als team kunnen samenwerken rondom kwetsbare ouderen. Ook wordt er een stevige impuls gegeven aan eHealth. Innovatieve, digitale zorg moet zorgen voor een soepele gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners.

Meer ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers
Voor mantelzorgers en vrijwilligers komt meer ondersteuning. Zo komt er een landelijke adviseur respijtzorg en wordt het aanvragen van ondersteuning makkelijker. Verder moet de aansluiting tussen formele en informele zorg verbeterd worden, zodat er succesvol samengewerkt kan worden.

Geschikte woningen
Om zelfstandig te blijven wonen zijn aanpassingen aan de woning of verhuizing soms noodzakelijk. Dit vraagt om voldoende aanbod van geschikte of aanpasbare woningen en eventuele nieuwe woonvormen. Gemeenten gaan kijken hoe vraag en aanbod op elkaar kunnen aansluiten en wat de lokale woonopgave is. Om ouderen te helpen bij het vinden of aanpassen van de woning, ontwikkelen gemeenten een lokale aanpak om hen hierbij te helpen.

Het programma Langer Thuis is onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER