500.000 tekenbeten verwacht in juni en juli

0
4635
tekenbeten

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Wageningen University verwachten dat we in juni en juli ruim een half miljoen tekenbeten oplopen. Dat is de helft van het jaarlijks aantal tekenbeten. De instituten verwachten dit jaar een record in het aantal tekenbeten.

Het aantal meldingen van tekenbeten in de eerste vijf maanden van 2018, ligt 29 procent hoger dan het gemiddelde van de vijf jaar daarvoor. Het aantal tekenbeten hangt samen met de weersomstandigheden, maar ook de aandacht voor tekenradar.nl speelt een rol. Steeds meer mensen weten de website te vinden en maken melding van een tekenbeet. Op de website kan je ook zien waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor deelname aan onderzoek als je bent gebeten door een teek of als je de ziekte van Lyme hebt opgelopen. Met de gegevens van het onderzoek willen onderzoekers testen of het ontstaan van langdurige klachten na Lyme voorspeld kan worden en of de diagnostiek verbeterd kan worden. In Duitsland worden in sommige klinieken de testen al gebruikt, maar de bruikbaarheid van deze testen is nog niet goed onderzocht.

Jaarlijks 27.000 nieuwe gevallen van Lyme
Jaarlijks lopen we in Nederland ruim 1 miljoen tekenbeten op. Elk jaar krijgen 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Een tekenbeet kan je het hele jaar oplopen. Als het warmer is dan 7 graden dan worden teken actief.

Goed controleren op tekenbeten
Het RIVM adviseert mensen die in de tuin, het bos, de duinen of in een park zijn geweest, te controleren op tekenbeten. Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten, maar hebben voorkeur voor warme plekken zoals de oksels, liezen, knieholten, nek, haargrens en achter de oren. Het advies is om de teek zo snel mogelijk te verwijderen: hoe langer de teek in de huid zit hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Na het verwijderen van de teek moet de plek van de beet drie maanden goed in de gaten worden gehouden. Als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet, of last krijgt van gezondheidsklachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER