Hoogste ziekteverzuim in de gezondheidszorg

0
16732

Het ziekteverzuim lag in het eerste kwartaal van 2018 op het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2017. Volgens het CBS is het hoge ziekteverzuim mede te wijten aan de griepgolf die duurde van december 2017 tot april 2018. In de gezondheidszorg werd de eerste drie maanden van dit jaar het meest verzuimd wegens ziekte.

Het ziekteverzuimpercentage lag in de gezondheidszorg het hoogst met 6,5 procent. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen 65 dagen zijn verzuimd door ziekte. Dit hoge ziekteverzuim in de gezondheidszorg lag voor het laatst zo hoog in 2008. Binnen de gezondheidszorg lag het verzuim het hoogst in de verpleeg- en bejaardentehuizen, hier lag het percentage aan ziekteverzuim op 7,7 procent.

Hoewel griep en verkoudheid de meeste genoemde redenen zijn om thuis te blijven, zorgen zij niet voor de meeste verzuimdagen. Psychische klachten, zoals een burn-out, zorgen voor de meeste verzuimdagen. Melden medewerkers met griep of verkoudheid zich na drie dagen weer beter, ligt het verzuim door psychische klachten veel hoger: gemiddeld duurde een verzuimgeval 57 dagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER