Wijkverpleging kampt met fraudeurs

0
3811
fraudeurs

Onbekwame mensen met vervalste zorgdiploma’s doen zich voor als verzorgende of verpleegkundige in de wijkverpleging en komen te gemakkelijk in de zorg terecht. Deze ‘verpleegkundigen’ en ‘verzorgenden’ worden door nietsvermoedende zorgbureaus als zzp’er ingehuurd en geplaatst bij patiënten. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur naar aanleiding van een tip van zorgbureau Allerzorg.

Allerzorg deed al vier keer aangifte van ongediplomeerde krachten en wil andere zorgbureaus en patiënten waarschuwen. Onbekwaam personeel kon ongestoord aan het werk bij mensen die op sterven lagen, en dienden ook medicatie zoals morfine toe. En dat is verontrustend vindt ook Marga Vrijmoeth, directeur palliatieve zorg van Allerzorg. Volgens de directeur is er nog niets met de aangiften gedaan en kunnen deze fraudeurs dus nog steeds bij andere zorgorganisaties aan het werk zijn. Allerzorg betrapte de fraudeurs op werken met een vervalst diploma of gebruikten de naam en het diploma van iemand anders die wel gekwalificeerd is.

Zorgverzekeraars
Ook bij de zorgverzekeraars zijn fraudegevallen bekend. Het is lastig om de omvang van de fraude helemaal in beeld te krijgen laten zorgverzekeraars Menzis, CZ en Zilveren Kruis aan Nieuwsuur weten. Ze zijn afhankelijk van meldingen uit de zorg zelf en van verzekerden die argwaan krijgen door vreemd gedrag van de hulpverlener.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft zeven meldingen binnengekregen van diplomafraude in de wijkverpleging en ouderenzorg sinds vorig jaar. Bij die meldingen ging het om mensen die geen diploma hadden of werkten met een vervalst diploma. Ook zijn er enkele gevallen in de thuiszorg bekend waarbij een gediplomeerde kracht een klus aanneemt zonder de juiste papieren te hebben.

V&VN geschokt
Sonja Kersten, directeur van de V&VN is geschokt door de gevallen van diplomafraude. Zij vindt dat mensen die zorg nodig hebben in de meest kwetsbare van hun leven, verzorgd moeten worden door mensen die kundig en bekwaam zijn. Kersten vindt het onvoorstelbaar dat dit in Nederland plaatsvindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER