Buurtzorg zet in op preventie

0
2204

Stichting Buurtzorg Nederland wil dat wijkverpleegkundigen gezond gedrag gaan stimuleren. Directeur Jos de Blok denkt dat wijkverpleegkundigen een belangrijke rol kunnen spelen bij het begeleiden en coachen van mensen in samenwerking met huisartsen en andere netwerkpartijen. Op dit moment wordt op vijf plaatsen in het land onderzoek gedaan en gewerkt aan een interventiemodel, dat schrijft Zorgvisie.

Het gaat goed met Buurtzorg: vorig jaar steeg de omzet met meer dan 10 procent tot 402,8 miljoen euro en nam het aantal medewerkers toe tot circa 14.000. Hoewel het aantal medewerkers stijgt, ondervindt ook Buurtzorg problemen door de krappe arbeidsmarkt. Daarom hebben zij scholingsprojecten ingezet voor zij-instromers en om intern verpleegkundigen bij te scholen naar niveau 5. Volgens De Blok kunnen veel jongeren met een diploma in de jeugdzorg omgeschoold worden tot verpleegkundige.

De relatie tussen Buurtzorg en de zorgverzekeraars is nu sterk verbeterd. Eerder overschreed Buurtzorg bewust de budgetten omdat steeds meer mensen zich aanmelden voor zorg en zij iedereen van zorg wilde voorzien. Daardoor moesten de zorgverzekeraars extra geld bijleggen en dat zorgde ieder jaar voor veel discussie. Dit is volgens De Blok het eerste jaar dat vrijwel alle zorg betaald is. Met de contracten met een looptijd van drie jaar kan Buurtzorg stappen maken op zorginhoudelijke thema’s. Zo kan Buurtzorg inzetten op eHealth, preventie, ondersteuning bij behandelingen thuis en support van de medische specialist op afstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER