De perikelen van een zelfsturend team “Je raakt de regie over je eigen leven totaal kwijt”

1
35561
Zelfsturend

Evelien werkt drie jaar in een zelfsturend team, waarin ze veel problemen tegenkomt, ook als gevolg van de personeelstekorten die er ontstaan. “Alles draait om productiviteit. Mail en e-learnings moeten in eigen tijd.”

Hoe lang werk je al in een zelfsturend team?
Ik werk 19 jaar in de zorg, de laatste 3 jaar als zelfsturend team

Hoe heb je dat ervaren?
Het heeft zowel positieve als negatieve kanten.

Welke problemen kwam je tegen?
Veel korte diensten waardoor je veel dagen moet werken om aan je uren te komen. Alles draait om productiviteit. Mail en e-learnings moeten in eigen tijd. Een telefoon die constant aan moet blijven, een groepsapp met je team waarin veel oproepen worden gedaan voor extra diensten, er veel werk gerelateerd wordt overlegd en je het gevoel hebt continu bereikbaar te moeten zijn.

Wat ging er mis?
Doordat we 3 vacatures binnen ons team hebben draaiden we continu extra diensten. Ook werd je standaard 7 a 10 uur per week extra ingepland. Je raakt daardoor de regie over je eigen leven totaal kwijt. Ook voor de cliënten heb je nauwelijks tijd, door de overvolle planning qua cliënt route. Na half 12 moet je de laatste cliënten nog wassen. De normen en waarden in dit team zijn alle diensten met elkaar oplossen. Ik heb herhaaldelijk aangegeven dat we het tekort aan personeel zo juist in stand houden. Toen ik wegens oplopende spanningsklachten en stressklachten mijn grenzen wel moest aangeven werd dit niet geaccepteerd. Er is letterlijk tegen mij gezegd dat ik niet collegiaal was omdat ik niet meer continu wilde overwerken. Ook eiste een collega dat we telefonisch 24/7 bereikbaar moeten zijn, zelfs in onze vrije tijd.

Wat denk je dat de oorzaak daarvan is?
Ons team werd in vijven verdeeld. Die vijf teams kregen ieder een eigen wijk toebedeeld. Er werd gekeken of de verdeling van de functieniveaus klopten. Er werd geen rekening gehouden met of je als collega’s een klik hebt, spreken ze eenzelfde taal, daar wordt nauwelijks tijd aan besteed. Er ontbrak positieve energie, er werd geroddeld. Ook bij de verdeling van de rollen werd niet gekeken naar de kwaliteiten van de persoon. De planners hebben veel te veel macht. Zij bepalen of je vrij mag of niet, zij bepalen naar welke cliënten je toe moet. Er was geen overleg mogelijk. Ook zijn we niet of nauwelijks begeleid bij dit proces.

Je bent uit dit team gestapt?
Ik ben uit dit team gestapt omdat mijn grenzen niet gerespecteerd werden. Het is geen sociaal team, geen empathie, geen onderling medeleven. Er wordt heel veel geroddeld en nadat ik mijn grenzen had aangegeven werd ik door een paar collega’s genegeerd. Ik ben nu al de vijfde die weg gaat uit dit team. En de dominante collega’s kunnen ook nu weer ongestoord hun gang gaan. Ik weet dat anderen er ook last van hebben, maar  zij zwijgen ook omdat ze bang zijn om hun kop boven het maaiveld uit te steken. Ik ben door dit alles in de ziektewet terecht gekomen. Ik vind dit nog het ergst voor de cliënten, want ook zij zijn hier weer de dupe van.

Denk je dat je ooit weer in een zelfsturend team wil werken?
Ik weet het niet….Ik zal me in het begin in ieder geval wel afwachtend opstellen. Ik durf mensen niet meer zo snel te vertrouwen. Verder zal ik sneller en duidelijker mijn grenzen aangeven dan ik tot nu toe heb gedaan. Ongeacht wat mensen ervan zeggen of denken. Ik stop met pleasen, want dat heeft nergens toe geleid.

Heb je nog adviezen voor andere mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt?
Tegen collega’s die dit lezen wil ik zeggen: Oordeel niet te snel en vul niet in voor een ander. Respecteer elkaar en elkaars grenzen. Hoor je een gerucht over iemand, vraag het dan altijd na. Roddel niet, want je beschadigd hier een ander mee. En weet dat als iemand roddelt, hij/zij dit ook over jou doet. Geef op tijd je grens aan. Laat je niet langer onder druk zetten. Zet de telefoon als je vrij bent uit, wat een ander daar ook van zegt. Maak de afspraak als team om in geval van nood het privénummer te mogen bellen of maak een andere afspraak hierover waar iedereen het mee eens is.

*Evelien is een schuilnaam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

DELEN

1 REACTIE

  1. Zelfsturen en zelforganiseren wordt een doel opzich. Ook kunnen de werkgevers en management zich hierachter verschuilen
    In een utopische ideale situatie met goed management voldoende bezetting en een goede flexpoel zal dit systeem perfect functioneren, helaas komt dit zelden voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER