Kanker blijft meest voorkomende doodsoorzaak

0
1002

Vorig jaar overleden 150.000 duizend inwoners van Nederland. Kanker was de meest voorkomende doodsoorzaak, 47.000 mensen (31 procent) overleden hieraan. Zo’n 25 procent overleed aan hart- en vaatziekten. Met name ouderen overlijden aan kanker en hart- en vaatziekten, dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Van de overleden baby’s stief 62 procent aan een aandoening van de perinatale periode, zoals infecties of longproblemen. Kinderen van 1 tot 15 jaar overleden voornamelijk aan kanker of door een niet-natuurlijke oorzaak, door zelfdoding of een ongeval. In beide gevallen ging het om iets meer dan 20 procent van de sterfgevallen.

Opvallend is dat onder jongeren van 15 tot 30 jaar een niet-natuurlijke dood de meest voorkomende doodsoorzaak is met 53 procent.

Bij mensen van 30 tot 80 jaar is kanker de belangrijkste doodsoorzaak, ook sterfte door hart- en vaatziekten komen veel voor in deze leeftijdsgroep. Vanaf 80 jaar is dit de belangrijkste doodsoorzaak.

Meer mannen dan vrouwen overlijden aan kanker. Vorig jaar was bij mannen in 35 procent van de sterfgevallen kanker de doodsoorzaak, bij vrouwen was dat 27 procent. Vrouwen (11 procent) overlijden vaker aan psychische- en gedragsstoornissen, met name dementie, dan mannen (6 procent). Bij andere doodsoorzaken zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen minder groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER