Levensstijl en genetische achtergrond bepalen risico hart- en vaatziekten

0
1116

Een ongezonde levensstijl bepaalt het risico op hart- en vaatziekten, ongeacht de genetische achtergrond van iemand. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Aan de studie deden ruim 339.000 deelnemers mee.

Volgens onderzoeker Pim van der Harst tonen zeer krachtige gegevens aan dat een gezonde levensstijl belangrijk is voor ons allemaal. Gunstige genen met een laag risico op hart- en vaatziekten zijn volgens de onderzoeker mooi, maar een ongezonde levensstijl kan dit teniet doen. Bij een hoog genetisch risico is het verstandig om een ideale levensstijl te volgen of heb je een dubbel probleem volgens de onderzoeker.

Cardiovasculaire aandoeningen

In het onderzoek werden vijf cardiovasculaire aandoeningen onderzocht: coronaire hartziekte, atriale fibrillatie, beroerte, hypertensie en diabetes type 2. Voor alle deelnemers werd het genetische risico berekend door een combinatie van wel of niet roken, Body Bass Index (BMI) en de mate van lichaamsbeweging.

Risicovoorspelling

Volgens Abdullah Said, medeonderzoeker, kunnen de bevindingen worden gebruikt om de identificatie van mensen met een hoog risico op hart- een vaatziekten te verbeteren en hun risicovoorspelling verder te personaliseren. Zo kan je zien welk deel van het risico je niet kan veranderen, het genetische gedeelte, en welk deel je wel kan veranderen, je levensstijl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER