Oriëntatiebaan tegen personeelstekort in de zorg

0
4365
orientatiebaan

Je oriënteren op een baan in de zorg, tijdens een betaalde stage. Dat is nu mogelijk met een bepaling uit de nieuwe cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen. Met de zogenoemde oriëntatiebanen kunnen mensen zonder diploma drie maanden stagelopen in de zorg. En als dat van beide kanten bevalt, kan de zorgorganisatie de stagiair een studie en een baan aanbieden.

Angelina de Winter heeft waarschijnlijk een landelijke primeur, volgens De Gelderlander. Zij loopt nu stage bij het Millingse Gasthuis Sint Jan de Deo. Het Gasthuis zit volgens de krant te springen om gekwalificeerd personeel. De Winter dacht al vaker aan een baan in de zorg, maar kon zonder diploma niet aan de slag in de zorg. Waarschijnlijk is De Winter de eerste die gebruik maakt van deze nieuwe regeling. Werkgeversorganisatie WZW heeft nog niet eerder gehoord dat een zorginstelling de oriëntatiebaan al in de praktijk heeft gebracht.

Personeelsmanager Ester Eldering denkt dat als de hele sector dit plan omarmt, het personeelstekort echt kan verminderen. Met de oriëntatiebaan kunnen mensen eerst kijken of het in de praktijk bevalt, voordat ze aan een studie beginnen.

De Winter houdt naast haar oriëntatiebaan in het Gasthuis haar baan als receptioniste aan. Mocht de baan toch niet bevallen, kan ze blijven werken als receptioniste. Ze heeft inmiddels haar eerste werkdag achter de rug en dat heeft haar niet afgeschrikt. De Winter ziet de oriëntatiebaan als een mooie kans.

In mei werd een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. In het akkoord is een loonsverhoging opgenomen van 4 procent, stijgen de leerlingsalarissen met 10 procent en de stagevergoedingen zelfs met 16 procent. Met deze aanpassingen willen werkgevers en vakbonden de zorgsector aantrekkelijk houden voor huidige medewerkers en uitstroom voorkomen en nieuwe medewerkers juist aantrekken.

Met de oriëntatiebaan moet de instroom van nieuwe medewerkers en zij-instromers worden bevorderd. Zo kunnen mensen in korte tijd op een laagdrempelige manier kennis maken met werken in de zorg.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER